23948sdkhjf

”Skrota hörselcheckarna!”

Dags att skrota hörselcheckar och medfinansiering av hörapparater, menar HRF efter att det Etiska rådet i Region Skåne tar avstånd från systemet.

Det Etiska rådet i Region Skåne har beslutat att ta avstånd från regionens system med hörselcheckar och medfinansiering av hörapparater.

Systemet dömdes även ut i en utredning som publicerades av region Skåne i oktober förra året, där det konstaterades att det inte är bra varken för patienterna eller regionen. Trots att målsättningen med systemet är att ge patienterna en större valfrihet så har det snarare lett till att de får färre typer av hörapparater att välja på. Urvalet beror snarare på vilken mottagning man valt, då två större hörapparattillverkare – Audika och Audionova – står bakom ungefär 80 procent av audionommottagningarna i Skåne och där läggs störst fokus på hörapparater som levereras av ägarkoncernerna.

”Det är svårt att se att någon annan än de större hörapparattillverkarna har något att vinna på systemet”, konstaterade region Skånes utredning.

I utredningen framgick det också att patienterna känner sig mindre delaktiga, att de inte alltid inser när de utför ett privat köp och att de i vissa fall betalar för produkter som anses vara sämre än de som finns i det upphandlade sortimentet.

Enligt Statens Medicinsk-etiska råd, Smer, är den här typen av medfinansiering av hörapparater inte etiskt försvarbar då den bryter mot principen om vård på lika villkor.

Hörselskadades Riksförbund, HRF, har kritiserat systemet sedan det infördes i Skåne och Stockholms län år 2011.

– Att Etiska rådet i Region Skåne nu tar avstånd från hela systemet med hörselcheckar innebär ett mycket kraftfullt ställningstagande, som bekräftar den kritik vi i Hörselskadades Riksförbund har framfört under flera år. En kritik som backas upp av bland annat Socialstyrelsen, Statens Medicinsk-etiska råd, den statliga Hjälpmedelsutredningen – och Region Skånes egen utredning, säger Mattias Lundekvam, ordförande för HRF, i ett pressmeddelande.

– Nu är det dags för Region Skånes politiker att ta sitt ansvar för patienternas bästa och skrota hörselcheckarna

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny vd till Vitrolife
Ny behandling mot knäartros på väg mot klinisk prövning
Ivo drar in tillståndet för Humana Assistans – ”Återkommande brister”
Självtest för snabbsänka säljs nu på apotek
SDS Medteq tar nytt steg i USA
Undersökning: Sällsynt att life science-bolag flyttar utomlands
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.156