23948sdkhjf

Piller med nålar gör inte ont

Biologiskt läkemedel i pillerform klarar fas I.

Ett stort problem med biologiska läkemedel är att de sällan överlever den sura miljön i magsäcken och dessutom ofta är för stora för att absorberas av tarmen, så de måste injiceras. Mycket forskning pågår för att ta fram biologiska läkemedel i pillerform men det är inte lätt. Nu har amerikanska Rani Therapeutics kommit ett steg närmare – med hjälp av piller med egna injektionsnålar.

Rani Therapeutics drug delivery-teknik kallas Rani Pill. Det är stora piller som kan fyllas med biologiska läkemedel. Efter att ett piller har svalts passerar det magsäcken utan problem. Väl i tarmen lägger det sig längs med tarmväggen och det yttre höljet löses upp. Det leder till att en mycket liten ballong blåses upp och trycker in en liten nål i tarmmuskulaturen. Detta gör inte ont, eftersom tarmarna saknar receptorer för skarp smärta. Efter att läkemedlet i pillren har injicerats blir ballongen mindre igen och pillren kan lämna kroppen med avföringen.

Rani Pill har nyligen passerat en klinisk fas I-studie, med goda resultat.

Studien genomfördes i Australien. Den omfattade 58 personer i åldrarna 18-55 år. De behandlades med det biologiska läkemedlet oktreotid som används för att sänka plasmanivåerna av tillväxthormon samt av hormonet IGF-1 hos personer med akromegali eller neuroendokrina tumörer. 52 av studiedeltagarna fick behandlingen via Rani Pill och de resterande sex personerna fick samma dos i injektionsform.

Resultaten från studien visar bland annat att administrering med Rani Pill inte gav några biverkningar samt att biotillgängligheten av oktreotid var 70 procent.

– Denna studie ger oss proof-of-concept för vår plattform och vi är säkra på att vi kommer att se liknande resultat med alla biologiska läkemedel, från insulin till Humira, säger Dennis Ausiello, överläkare, emeritus vid Massachusetts General Hospital samt professor i klinisk medicin vid Harvard Medical School samt styrelseledamot i Rani Therapeutics, i ett pressmeddelande.

Enligt Rani Therapeutics kan Rani Pill användas för att leverera de flesta typer av läkemedel, bland annat antikroppar, proteiner och nukleotider. Företaget har pågående samarbeten med Novartis och Takeda och bedriver olika prekliniska projekt, inom bland annat diabetes.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093