23948sdkhjf

Utvecklar återanvändningsbar binda

”Fungerar ungefär som en menskopp, fast utanför kroppen” – Fick 9,9 miljoner från Vinnova.

Forskare vid Högskolan i Borås har utvecklat ett nytt mensskydd – en binda kallad Spacerpad – som går att tvätta och använda om och om igen. Om den når marknaden så kan den bland annat lösa problemet med den stora mängd avfall som genereras av mensskydd för engångsbruk. Under en livstid använder en kvinna i snitt cirka 11 000 mensskydd, enligt ett pressmeddelande från Högskolan i Borås, och de innehåller ofta icke-förnybara absorbenter.

Spacerpads fokus ligger i första hand på låginkomstländer, där många kvinnor stängs ute från samhället vid menstruation, bland annat på grund av pengabrist, brist på bra tvättmöjligheter samt tabun kring mens. En inledande studie har genomförts i Kenya, där 30 kvinnor fick pröva Spacerpad med gott resultat. Det har bland annat resulterat i ett samarbete med en kenyansk fabrik, där arbetet nu pågår med att få igång tillverkningen av Spacerpad. Dessutom planeras en uppföljande studie.

– Vi planerar att starta upp ett större test i Kenya i år, med 300 kvinnor. Även Indien och Etiopien har visat ett intresse för att vi ska komma men ett försök kräver mycket tid och resurser och just nu har vi ingenting planerat där, berättar Karin Högberg, universitetslektor i Vårdvetenskap samt projektledare för Spacerpad-projektet, till MedTech Magazine.

– I dagsläget använder kvinnor i Kenya engångs-mensskydd om de har råd. Andra använder främst tygtrasor men även papper är vanligt. Jag har läst om kvinnor som använder sig av aska och djurspillning men jag har aldrig träffat någon som säger att hon gjort det.

Spacerpad består av 100 procent polyester som är vävt så att bindan blir som en behållare, där mensvätskan samlas mellan trådarna. Undersidan av bindan består av polyester som är vävt så att ingen vätska släpps igenom. Spacerpad hålls på plats med hjälp av vingar med tryckknappar.

– Spacerpad fungerar ungefär som en menskopp, fast utanför kroppen. Det fiffiga är att vätskan samlas mellan fibrerna och inte absorberas av dem. Det innebär att bindan är lätt att skölja igenom. Vi har utvecklat en torkficka i bomull som man kan krama den i för att få ut vattnet. Sedan torkar den snabbt, men om det är bråttom så kan den även användas på en gång, berättar Karin Högberg.

I december tilldelades Spacerpad-projektet 9,9 miljoner kronor från Vinnova, pengar som innebär att tiden innan bindan når marknaden förhoppningsvis kan kortas ner.

Hur många gånger går Spacerpad att återanvända?

Vi vet inte riktigt än men vi tror att livslängden för en binda är cirka fem år. Man klarar sig med cirka fyra bindor under en period, som man får tvätta mellan användningarna förstås. Livslängden beror på hur man tvättar dem. Handtvätt med tvål som i låginkomsthushåll, är till exempel mer skonsamt än tvätt i tvättmaskin, säger Karin Högberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126