23948sdkhjf

Kramar satsar på ledarskap

Automation, AI och big data – Tomas Kramar, tidigare Sverige-vd för Siemens Healthineers, berättar om branschens utveckling och vad han ska göra nu.

I augusti lämnade Tomas Kramar sin tjänst som Sverige-vd för Siemens Healthineers, en roll som han haft sedan oktober 2015. Han kom då från en femårig tjänst som Sverige-vd för Siemens Healthcare Diagnostics och har tidigare arbetat på medtechbolaget BD och diagnostikbolaget Dako, bland annat. Nu i augusti var det dags att gå i pension men helt ledig tänker han inte vara. I juni grundade han konsultbolaget Kramar Group tillsammans med sonen Martin Kramar, och nu är verksamheten i rullning.

Vad ska ni göra i bolaget?

– Det är jättespännande att få starta ett företag tillsammans med min son och tanken är att vi ska förena våra kompetenser. Han är en 23-årig entreprenör som bland annat kan hjälpa nystartade bolag att få sin administration på plats, bygga hemsidor och erbjuda it-support. För min del ligger fokus på ledarskap. Bland annat har jag erfarenhet av förändringsprocesser. Jag vet hur man kan göra så att det blir positivt för de anställda och hur man får dem att vara delaktiga. Jag håller föreläsningar och är dessutom mentor till flera unga chefer, vilket är jätteroligt.

Är ni inriktade mot någon specifik bransch?

– Nej, vi jobbar med alla branscher men jag kan såklart life science och medicinteknik bäst. De mentorskap som jag har nu är med chefer från olika branscher.

Gör du något mer?

– Förutom arbetet med företaget är jag även ledamot i olika styrelser. Dessutom är jag ordförande i Percy Falks stiftelse, som delar ut pengar till prostata- och bröstcancerforskning, och jag har nyligen blivit erbjuden ordförandeskap i ett nystartat bolag.

Vill du inte vara ledig, nu när du gått i pension?

– Jag har alltid tyckt om mina jobb, speciellt det senaste, men nu när jag är 65 så längtade jag efter att vara mer tidsoberoende.

Vilka stora förändringar har skett i life science-branschen under din karriär?

– När det gäller laboratoriemedicin har automationen accelererat ordentligt de senare åren. Dessutom har vi artificiell intelligens, maskininlärning och big data – fält som alla fortfarande befinner sig på embryostadiet. Något annat som hänt är att jag tycker att det råder en mer vänskaplig kultur inom branschen idag än vad det gjorde när jag började arbeta.

Vad tror du om framtiden för svensk life science?

– Artificiell intelligens kommer att förändra mycket. Det kommer behövas mindre folk och vissa arbetsuppgifter kommer att försvinna medan andra tillkommer. Hur det blir i slutändan kan man bara spekulera i men jag tror att vi kommer se en stor skillnad på tio års sikt.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & Karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093