23948sdkhjf

Design för alla

En ny europeisk standard för tillgänglighet har presenterats.

Arbetet för tillgänglighet har nått EU:s standarder. I Sverige finns det ett riksdagsbeslut om tillgänglighet genom universell utformning, det vill säga att människors olika funktionalitet ska finnas med i alla produktionsprocesser, och inte bara för hjälpmedel. EU fattade nyligen beslut om ett europeiskt tillgänglighetsdirektiv, och standardiseringsarbetet startade 2014 på initiativ av EU-kommissionen. Ny har SIS presenterat den nya standarden för tillgänglighet genom universell utformning.

– Om inte användarmångfalden och människors varierande funktionalitet beaktas från början och i affärsstrategier kommer människor att utestängas och vi kommer vare sig nå målen i Agenda 2030 eller skapa förutsättningar för mänskliga rättigheter, säger Hans von Axelson från Myndigheten för delaktighet och ordförande för det svenska deltagandet i standardarbetet.

Målgruppen är i första hand tjänste- och varuproducerande företag.

– De organisationer som använder standarden får lättare att leva upp till gällande och kommande lagstiftning samt nationella strategier och program. Dessutom gagnas vi alla av begriplighet och ökad användbarhet. Produkterna blir helt enkelt lättare att använda. Man får fler nöjda användare samtidigt som man tar socialt ansvar, säger Hans von Axelson.

Standarden följer samma struktur som ISO:s standarder för ledningssystem och kan användas oavsett storlek på organisation eller verksamhetsstyrning.

– Det handlar om att få med allas olika behov, egenskaper, funktionalitet och preferenser i en organisations design- och utvecklingsprocess. Det handlar också om att involvera användare i processerna, säger Alexandra Antoni, projektledare på SIS.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094