23948sdkhjf

Örebroforskare leder EU:s AI-satsning

När EU satsar 20 miljoner euro på en gemensam AI-plattform, är det till Örebro man vänder sig.

I en treårig satsning med 79 partners från hela Europa, satsar nu EU 20 miljoner euro på en plattform för artificiell intelligens, som ska vara tillgänglig för alla.  Och forskningsdelen leds av en Örebroprofessor. 

– Tanken är att den gemensamma AI-plattformen ska fungera som en ”one-stop shop”. Där ska det finnas resurser, experter, kunskap och verktyg tillgängliga för användare inom alla sektorer, säger Alessandro Saffiotti, professor i datavetenskap och vetenskaplig ledare för projektet. 

I projektet, som kallas AI4EU samlas representanter från både universitet, forskningscentra och industri, från 21 länder. 

– Vi har identifierat fem forskningsområden som vi ska arbeta med. AI-system ska bland annat kunna förklara varför ett visst beslut är fattat, oavsett om det handlar om medicinsk diagnos eller varför man blir nekad ett lån. Vi människor ska även kunna samarbeta med ett AI-system och styra det i en viss riktning, säger Alessandro Saffiotti. 

AI-robotar ska också kunna samspela med oss människor utan att hindra oss, eller upplevas som störande. 

 – Inom alla områden krävs mer forskning och teknologisk utveckling för att vi ska kunna skapa AI-system där människan är i fokus. 

Förutom den tekniska forskningen ingår etik i AI4EU. Inte minst för att artificiell intelligens ska fungera enligt EU:s juridiska principer. Ett exempel är GDPR. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078