23948sdkhjf

Apoteket permanentar nätläkarförsök

Nu ska alla kunna förnya sina recept på Apoteket, via Doktor24.

Under en tid har Apoteket AB och Doktor24 gett kunder i butik möjligheten att få recept förnyade på distans av Doktor24:s läkare. Nu har försöket utvärderats och rutinerna säkrats, och man har tagit beslutet att permanenta verksamheten på Apotekets nästan 400 apotek runt om i Sverige. Lanseringen är redan igång och i april ska alla apoteken ha kommit igång.  

– Vårt samarbete med Apoteket är en viktig milstolpe i vår strävan att bygga patientnära och tillgänglig vård i hela Sverige. På ett mycket konkret sätt underlättar vi vardagen och hjälper de som av olika skäl inte kan hämta ut sina, ibland livsviktiga, läkemedel. Det är inte ovanligt att patienter söker närakuter och akutmottagning för att få hjälp med recept och det är inte effektivt för patienten eller vården, säger Tobias Perdahl, specialist i internmedicin och medicinsk chef på Doktor24, i ett pressmeddelande. 

Samarbetet fungerar så att apotekspersonalen skickar ett sms till kundens mobiltelefon med en länk till Doktor24. Via länken kan de sedan inleda en chatt- eller videodialog med en läkare. När receptet är förnyat kan det hämtas ut direkt. Kunderna kan också nå Doktor24:s läkare via appen Mitt apotek och apoteket.se. Vid behov kan man också ta prover eller genomgå en fysisk undersökning, genom samarbete och vårdgivare över hela landet. Narkotikaklassade och beroendeframkallande läkemedel går inte att förnya på distans.  

Tjänsten tycks vara populär, och 94 procent av de som provat den ger betyget 4 och 5 på en skala från 1 till 5.  

– Det är fint att se att tjänsten används i breda kundgrupper och får höga betyg i alla ålderskategorier, vår förhoppning är att fler användargrupper upptäcker hur smidigt det är att träffa läkare digitalt, säger Daniel Lillienau, VD på Doktor24. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.267