23948sdkhjf

Oklar nytta av bröstcancerscreening med 3D-mammografi

Det är oklart om 3D-mammografi har fördelar framför vanlig 2D-mammografi vid bröstcancer-screening. Det konstaterar SBU i en kommentar till en norsk litteraturöversikt.

Digital brösttomosyntes med systemet Selenia Dimensions har utvärderats som komplement till eller istället för 2D-mammografi.

Idag används tvådimensionell, 2D, digital mammografi vid rutinmässig screening för bröstcancer. Undersökningen ger två ”vanliga” röntgenbilder av varje bröst. Vid digital brösttomosyntes – även kallad tredimensionell, 3D, digital mammografi – tas bilder från flera olika vinklar för att skapa en 3D-bild.

En fördel med digital brösttomosyntes är att man lättare ser förändringar som döljs av överliggande tät bröstvävnad. Men det behövs mer forskning för att kunna dra slutsatser om nyttan av digital brösttomosyntes med Selenia Dimensions vid bröstcancerscreening: Införande av digital brösttomosyntes skulle innebära en ökad stråldos, vilket kan innebära risker.

I dagsläget går det inte heller att bedöma kostnadseffektiviteten i svensk vård.

Det finns flera tillverkare av digitala brösttomosyntes-system men endast företaget Hologic som tillhandahåller Selenia Dimensions hade inkommit med dokumentation till den norska översikten. Resultaten och slutsatserna kan därför inte generaliseras till utrustning från andra företag. När ytterligare vetenskapligt underlag finns tillgängligt är det viktigt att göra en allsidig utvärdering.

Bröstcancer är i Sverige den vanligaste cancerformen med näst flest dödsfall bland kvinnor. Drygt 8 000 personer får bröstcancer varje år. För att tidigt kunna diagnostisera bröstcancer och minska dödlig­heten rekommenderar Socialstyrelsen screening med mammografi till kvinnor i åldern 40–74 år med cirka två års intervall. Cirka 60 procent av alla bröstcancertumörer upptäcks inom screeningprogrammet och den relativa överlevnaden i sjukdomen tio år efter diagnosen är idag 86 procent vilket är betydligt bättre än för fyrtio år sedan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094