23948sdkhjf

Forska Sveriges uppmaning till nya regeringen

Stiftelsen uppmanar till dubblerad satsning på medicinsk forskning per vårdkrona och förväntar sig att regeringen går från ord till handling.

Idag biföll Sveriges riksdag talmannens förslag att utse Stefan Löfven (S) till statsminister. På måndag väntas en ny regeringen presenteras. Enkäter till partierna och sittande riksdagsledamöter visar att kommande regering har goda förutsättningar att få igenom en långsiktig satsning på medicinsk forskning.

– För att patienterna ska få tillgång till bästa möjliga vård, för att Sverige ska kunna behålla och utveckla kompetens och för att skapa arbetstillfällen, behöver medicinsk forskning vara en hög nationell prioritet. Genom att satsa på medicinsk forskning kan vi möta utmaningarna inom vården och samtidigt öka välståndet i Sverige. Ändå motsvarar de offentliga investeringarna i medicinsk forskning endast 2 öre per vårdkrona. Vi uppmanar den kommande regeringen att satsa på medicinsk forskning, och på sikt dubblera sina satsningar till 4 öre per vårdkrona, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska!Sverige.

Stiftelsen Forska Sverige har stor tilltro till en kommande regerings möjlighet att prioritera medicinsk forskning. Före valet genomförde stiftelsen en enkät riktad mot riksdagspartierna och en riktad mot riksdagskandidaterna. Båda undersökningarna visar på en tydlig vilja att satsa på medicinsk forskning och utveckling, samt att förbättra förutsättningarna att dra nytta av ny kunskap i vården.

Valenkäten visar att närmare nio av tio av de nuvarande riksdagsledamöterna tycker att det är mycket viktigt att Sverige är världsledande på medicinsk forskning. Nästan 50 procent tycker även att det är ett bra förslag att fördubbla de statliga investeringarna. Endast nio procent är emot.

– Vår partienkät visar tydligt att flertalet partier är överens om flera åtgärder för att dra ökad nytta av forskning och utveckling för hälsa och att det även finns en vilja till samarbete. En ny regering har därmed stora möjligheter att få igenom långsiktiga förslag för att investera i medicinsk forskning, möta vårdutmaningen och öka medborgarnas hälsa och välstånd. Vi förväntar oss att en kommande regering går från ord till handling och prioriterar det i en kommande regeringsförklaring och budget, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125