23948sdkhjf

”Det gäller att säga stopp"

I 16 år har Mikael Andersson varit föreläsare och inspiratör. För publiken berättar han om mod, normalitet och motivation. Åhörarna får med sig en känsla av att ingenting är omöjligt. Men hur gör han själv för att ta sig genom svårigheter?

Om du ska göra något som känns svårt, hur gör du då?

– Ibland när jag vaknar på morgonen och vet att jag har en lång dag framför mig så kan det kännas tungt för jag har lätt att stapla upp problem som eventuellt skulle kunna hända under dagen. Som häromdagen då jag skulle iväg och föreläsa utomlands. Direkt när jag vaknade började min hjärna mala igång om att taxin nog inte skulle komma, att rullstolen skulle gå sönder och att jag skulle bli sen till flyget. Men då gäller det att arbeta mentalt och säga stopp. I dessa lägen försöker jag att göra mig själv uppmärksam på att jag lägger massa energi på problem som förmodligen inte ens kommer att inträffa. Dessutom är det ju så att om det dyker upp svårigheter under dagen så kommer jag förmodligen att klara av dessa. Det är en viktig styrka att ha med sig.

Är det viktigt för dig att ha mål?

– Ja det är det. Jag har en inre plan för de närmaste åren. En plan som inbegriper vad jag vill uppleva, hur jag vill att mitt arbete ska utveckla sig, hur jag vill att mitt liv ska se ut. Planen hjälper mig att fatta beslut. Som när jag för något år sedan fick ett smickrande jobberbjudande till exempel, då kunde jag matcha detta mot min plan och ganska raskt konstatera att det inte alls stod för det jag ville ha i mitt liv. Trots att jobbet verkade roligt så var beslutet att tacka nej då ganska enkelt.

Har du även kortsiktiga mål?

– Ja det har jag också. Om jag står inför en arbetsdag som känns tuff så sätter jag upp som mål att inte bara att ta mig igenom dagen utan att också göra det på att bra sätt. Mtt mål blir att nå fram till kvällen då jag kan njuta av att ha tagit mig igenom det jobbiga och dessutom efter bästa förmåga. Jag brukar också återkoppla till liknande händelser som jag har varit med om, för har jag klarat av att göra något förut så kommer det att gå även denna gång. Dessutom handlar det ibland om att bita ihop och ta mod till sig och göra det som känns svårt. Att ta den enkla vägen ut och kanske sjukskriva sig eller tacka nej är ett kortsiktigt sätt att handla.

Hur hittar du inspiration och styrka?

– Jag kan absolut bli inspirerad av människor som klarar av tuffa utmaningar men jag har lite svårt att identifiera mig med andra. Det här med styrka handlar för mig ibland om motsatsen. Vad är alternativet liksom? Om jag skulle välja att sitta hemma och aldrig göra något som känns utmanande så skulle mitt liv vara väldigt tråkigt och jag skulle stanna i min utveckling. Om jag nu vill ta del av den här världen och utvecklas och leva livet så måste jag ju våga ta lite risker.

Under Fokus Hjälpmedel på Prioritet Serenek Arena i Göteborg 22-23 januari håller Mikael Andersson sin föreläsning ”Tankens kraft - Att göra det omöjliga möjligt”.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.128