23948sdkhjf

Tryggare badrum med mer teknik

Trånga badrum hemma hos patienter kan ge dålig arbetsmiljö för vårdpersonal. Nu få forskare pengar för att se hur tekniska hjälpmedel kan förbättra situationen.

– Ett vanligt privat badrum är ofta litet och arbetsytan för personal och hjälpmedel begränsad. Det leder till farliga situationer för både brukare och personal. Vi vill titta på ny teknik som ökar säkerheten i badrummet och gör det möjligt för fler att bo kvar hemma trots att de har hjälpbehov, säger Linda Rose, teknologie doktor vid Kungliga Tekniska Högskolan, i Flemingsberg.

Hon tilldelas nu 3 658 000 kronor av AFA Försäkring för att undersöka hur tekniska hjälpmedel som vridbara toalettstolar kan bidra till en bättre arbetsmiljö och en tryggare hemmiljö.

Linda Rose har bland annat lett ett forskningsprojekt finansierat av AFA Försäkring som utvecklat en metod för riskhantering vid manuellt arbete i industrin, RAMP. Nu ska hon undersöka hur tekniska hjälpmedel i badrum kan minska vårdtagares risk för fallolyckor och vårdgivares risk för belastningsskador.

– Vi kommer att samarbeta med personer som får vård, vårdpersonal och företag som utvecklar innovativa lösningar för badrum. Först ska vi försöka identifiera de problem man upplever i dagens badrum. Sedan kommer vi att göra en systematisk genomgång av de tekniska lösningar som finns och är på gång att utvecklas. Det kan vara till exempel vridbara eller höj- och sänkbara toalettstolar, säger Linda Rose.

Nästa steg i projektet är att Linda Rose och hennes kollegor tillsammans med brukare och vårdpersonal ska testa och utvärdera tekniska lösningar för badrum. Därefter ska de i samarbete med utvecklingsföretagen bygga två badrum och utrusta dem med de bästa tekniska hjälpmedlen.

– När vi har utvecklat de två prototypbadrummen kommer vi bland annat att göra en utvärdering av riskerna för fallolyckor och arbetsskador. Vi kommer också att göra en utvärdering ur ett ekonomiskt perspektiv för att se vilka kostnader och besparingar nya badrumslösningar kan medföra, säger Linda Rose.

Projektet kommer att pågå till och med juni 2022.

– Vi vill långsiktigt bidra till färre arbetsskador och minskad ohälsa i arbetslivet. Det gör vi bland annat genom att skapa ökad medvetenhet om det förebyggande arbete vi bidrar till som forskningsfinansiär, säger Susanna Stymne Airey, chef för FoU och enheten Förebygga på AFA Försäkring.

AFA Försäkring satsar årligen cirka 150 miljoner kronor på forskning och utveckling som syftar till att förebygga ohälsa och arbetsskador inom både privat näringsliv, kommuner och landsting.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.313