23948sdkhjf

Lucka 14 - vem där?

En välkänd landstingspolitiker som ny statsminister som tar tag i kliniska prövningar finns med bland dagens julönskningar...

I Lucka 14 i Medtech Magazines julkalender finns Nina Sellberg, vd för Addii Medical och tidigare chefsarkitekt för invånartjänsten 1177 vårdguiden.

Samverkan är framtiden, så vem önskar du ska höra av sig till dig under 2019?

– Jag önskar att vår nya statsminister, innovationsälskaren Daniel Forslund, ringer och berättar att Vetenskapsrådet får förvaltningsansvar för den nya infrastruktur som ger alla kliniska forskare tillgång till kliniska data. Statsministern summerar i samtalet att det nu finns förutsättningar för Sverige att åter bli världsledande inom flera medicinska forskningsområden eftersom man kan följa vilka kliniska studier som genomförs av vem och när samt inom vilket kliniskt område och med vilken klinisk data – något som man tyvärr inte har kännedom om idag.

Vad önskar du dig i julklapp inför det kommande året?

– Att tron på att den digitala e-hälsolösningen är ETT enda IT-system levererad av EN organisation helt har försvunnit och att förståelsen för att ett system där flera aktörer från såväl vården, akademin, industrin och IT-branschen samverkar är lösningen.

Genom att flera och olika aktörer sträcker sig längre kommer det att finnas EN sömlös e-hälsolösning som många står bakom. Genom att fler sträcker sig längre kommer olika tjänster levereras som en helhet mot patienten.

Efter smällkarameller och nyårsbloss - vad blir största förändringen för människorna i vården 2019?

– Arbete inom vården blir roligare och lättare eftersom färdigheter och förmågor som tidigare fanns i få individers huvuden nu förflyttas till det digitala gränssnittet via AI och beslutsstöd tillgängligt för ”alla”. För patienten blir livet enklare. Hen får också ta del av det digitala gränssnittet vilket ger ökad kunskap och därigenom ökar motivationen och delaktigheten. Det i sin tur ger bättre behandlingsresultat och större kontroll över sjukdom och livssituation.

Här finns gårdagens lucka.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078