23948sdkhjf

Här uppstår trycksåren

Var uppstår trycksåren frågade moderator Eva Nilsson Bågenholm publiken. Svaren spretade åt alla håll. Ett otydligt svar som visar att frågan är komplex, menade moderatorn.

Drygt 300 personer hade samlats i Stockholm för en heldag om trycksår. Moderator Eva Nilsson Bågenholm ledde utbildningsdagen som lockat folk från alla olika delar av hälso- och sjukvården. Sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter från slutenvård, primärvård och hemsjukvården fanns representerade bland åhörarna när Care of Sweden – känd madrass och dynleverantör – för tredje året arrangerade denna utbildningsdag kring trycksår.

Var uppstår trycksåren? Frågade Eva Nilsson Bågenholm publiken. Svaren spretade. I akutsjukvården svarade några, på äldreboendena sa några andra, hemma, och bland långliggarna på sjukhus var ytterligare förslag.

– Som ni hör finns det inte ett tydligt svar på den här frågan och det visar hur komplex detta är. Det visar också att trycksår är allas ansvar och att det är viktigt att ha fokus på frågan och tänka preventivt var ni än arbetar. Och inte minst – släng inte smuts på varandra, utan jobba tillsammans för individen bakom trycksåren, sa Eva Nilsson Bågenholm.

Som en röd tråd genom dagens olika föreläsningsblock fanns vikten av att ha med den högst ledningen och cheferna. Hur många av er upplever att ni har stöd från högsta ledningen i ert arbete med trycksår, frågade Eva Nilsson Bågenholm och publiken fick svara med handuppräckning. Många händer åkte upp i luften, men långt ifrån alla.

– Att inte alla räcker upp sina händer gör mig bekymrad, konstaterade Eva Nilsson Bågenholm.

Idag är Eva Nilsson Bågenholm kvalitetsdirektör i omsorgskoncernen Humana. Men hon har en gedigen bakgrund från kliniskt arbete i hälso- och sjukvården med både en sjuksköterskelegitimation och en läkarlegitimation i bagaget.

Från publiken hördes röster om att utbildningarna inte på ett tillräckligt sätt tar upp trycksår.

– Det är inte bra att det är så men det är en viktig vetskap att ha med sig när ni träffar studenter och nyutexaminerade kollegor. De kan behöver utbildning ute i verksamheterna för de har kanske inte fått med sig detta från utbildningarna.

Under dagen berättade Malin Munter, såransvarig sjuksköterska i Jönköpings kommun, om hur de arbetat med strategier och ansvarsfördelning för trycksår i kommunen. Malin Munter är en av endast två sårsjuksköterskor i kommun i hela Sverige.

– Att Jönköping kommun satsat på denna typ av tjänst visar att de tar trycksår på allvar, och att uteslutande få arbeta med sår på olika sätt har gjort att förekomsten av trycksår kunnat sänkas från 16 % 2011 till 4,6 % 2018.

Bland annat har Malin Munter med kollegor skapat omfattande webbaserade sårutbildningar med tillhörande informativa instruktionsfilmer.

– Jönköping är en stor kommun och jag märkte rask att jag inte hinner med att åka runt till alla äldreboenden och hemsjukvårdsenheter för att utbilda dem. Därför har vi satsat på webbutbildningar kring sår. Här tar vi upp områden som trycksår, bensår, kost, omläggning och hygienrutiner. Vi reviderar filmerna allt eftersom och framöver kommer vi att göra dem tillgängliga för alla i hela Sverige, inte bara vårdpersonal och hemsjukvårdspersonal i Jönköping, avslöjade Malin Munter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11