23948sdkhjf

Essity sparkar 1000 anställda

Efter halverad vinst väntar avsked av tjänstemän.

Förra året gjorde Essity en vinst på tre miljarder kronor under tredje kvartalet. Nu blev vinsten knappt en och en halv miljard kronor, nästan en halv miljard lägre än analytikernas prognos. Redan tidigare har bolaget lagt fram ett sparpaket, som nu kommer att bli tuffare. 

– Vi har höjt sparmålet till 900 miljoner per år. Det innebär också att vi kommer ha en minskning av personalstyrkan med ungefär 1 000 personer, säger företagets Vd Magnus Groth till Sveriges radios Ekonomiekot. 

Det nya sparmålet motsvarar en höjning av sparkravet med 100 miljoner kronor. Däremot är det ännu inte klart var man kommer att säga upp personal. Av Essitys 48 000 anställda arbetar 2 000 i Sverige. Men att det är tjänstemännen som nu står på tur flaggar Maguns Groth för i Ekonomiekot.

– Vi har haft ett antal besparingsprogram löpande som fortfarande pågår som framför allt berör många anställda i produktionen och det här sista tillkommande sparprogrammet kommer i större utsträckning att omfatta tjänstemän.

Han säger att Essity haft en utmanande marknad. Man säljer produkter som inte är så konjunkturberoende, men att kostnaderna i högkonjunkturen ökar med ökande råvarupriser. 

– Halveringen beror också i stor utsträckning på att vi gjort stora omstruktureringar under kvartalet, då vi har stängt två anläggningar och haft nedskrivningar av våra tillgångar i Australien. Det här gör vi ju för att vara konkurrenskraftiga för framtiden. 

Fackliga förhandlingar kommer nu att inledas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062