23948sdkhjf

Getinge reserverar miljardbelopp för skadestånd

Bolaget förväntar sig en rejäl skadeståndssmäll i USA och Kanada efter stämningar från patienter och reserverar nu 1,8 miljarder kronor för detta.

Det gäller stämningar i USA och Kanada mot Getinges dotterbolag Atrium medical som tillverkar kirurgiska nätimplantat. Patienter begär skadestånd för skador för komplikationer som påstås ha orsakats av kirurgiska nätimplantat. Stämningarna består av enskilda stämningar, konsoliderade stämningar på delstatsnivå och konsoliderade federala multidistriktsprocesser.

Bolaget bestrider kraven och några negativa domar mot Atrium Medical har inte meddelats. Första målen förväntas prövas sent 2019 och i början av 2020.

– Reserveringen baseras på den information som finns tillgänglig idag och är avsedd att täcka alla slags kostnader relaterade till skadeståndskraven, inklusive försvar och hantering av kraven, säger Mattias Perjos, koncernchef och vd i en kommentar.

Bolaget tror att framtida kassaflöden kommer att vara tillräckliga för att täcka kostnaderna för kraven. Exakta belopp för eventuella skadestånd är omöjliga att i dagsläget förutspå så beloppen kan både bli högre och lägre än det belopp som nu reserveras. Det kan bli aktuellt att reservera ytterliga belopp framöver.

Reservationen kommer att påverka rörelseresultatet i tredje kvartalet 2018 och kommer att redovisas som en jämförelsestörande post.

Getinge förvärvade 2011 bolaget Atrium Medical. Nu ska framtiden för en kirurgiska nätimplantatverksamheten utvärderas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062