23948sdkhjf

Larry Leksell vill rädda världen

| Av Hanna Brodda | Tipsa redaktionen

Ojämlik vård, social utsatthet och entreprenörskap är bara några av samhällsfrågorna som får Sveriges medtech-magnat att vifta vilt med armarna. Larry Leksell är mannen som bestämt sig för att göra skillnad.

För drygt 30 år sedan startades Elekta. Det började redan 1968 med en uppfinning. En fiffig strålutrustning som kunde ta bort cancertumörer utan att skada omkringliggande vävnad. Eller den var mest som en idé inne i pappa Leksells huvud. Tills den plötsligt hade en kund.

– Livet är ju så där, mycket händer av slump. Pappa hade ett företag, men mest för att hålla lite föreläsningar bland annat, men så hade han plötsligt sålt en apparat och vi var tvugna och leverera. Då hade vi bara en prototyp, berättar Larry Leksell.

Läs också: SLL hotar att bryta avtal med Elekta

När apparaten var byggd, och så småningom visade sig fungera precis som teorin hade föreskrivit, vaknade Larry Leksells nyfikenhet. Tänk om det gick att bygga ett multinationellt medtech-företag, funderade han. Ja, det var stort han tänkte redan från början.

– Under den här tiden hade jag grundat och drev ett konsultföretag med 150 anställda, men det här med konsulting, det är ju en färskvara, det blir ju inte bättre med åren. Och det är bara timmar, timmar timmar. Dessutom sa min fru till mig: “men det här ska du ju testa”, så jag hade stöd hemifrån.

Så lades grunden till Elekta. Idag finns Elekta i 120 länder och behandlar 1,5 miljoner människor varje år. Många blir botade, fler varje år.

– 54 procent av alla patienter i Sverige får strålbehandling. Det är kärnan i all cancervård, det är också den billigaste. I USA är det lite mer.

Har vi bra cancervård i Sverige, tycker du?

– Vet du, det är en plågsam fråga du stället. Hela vår sjukvårdsmodell bygger på att det ska vara samma kvalitet på vården över hela landet, men det är det inte. Det är stora skillnader mellan olika landsting. Både behandlingsresultat och överlevnad.

Läs också: EU-topp till Elekta

Lösningen på problemet att patienter får olika vård, menar Leksell. Vården måste centraliseras och samordnas bättre. Han menar att de regionala cancercentren är en förutsättning för en jämlik vård, om det ska göras på ett ekonomiskt genomförbart vis.

– Problemet är att vi är ett stort land, men det går att jobba mer med patientens upplevelse och tillgänglighet. Det vill säga vi borde satsa på patienthotell, anhörigstöd och göra det lättare för människor att resa dit vården är.

När vi pratar cancervård är det inte bara som affärsman han uttalar sig. Leksell har själv haft cancer och genomgått behandling.

– Jag har distans till sjukdomen nu, känner mig mindre rädd, men det påverkar mig som människa och delvis som affärsman.

Även om Leksell är en engagerad styrelseordförande i sitt multinationella bolag tar det inte mycket av hans tid. Tiden lägger han idag istället på sitt nästa stora projekt.
För en tid sedan kom han på en idé.

Många människor vill göra gott och har bra idéer på vad som borde göras för mänskligheten. Det enda som saknas är resurser.

Läs också: Tungviktare på plats på Akademiska

– Det fanns egentligen inget riskkapital för den här typen av entreprenörer. Människor som vill driva sociala företag, berättar Leksell. Här hittade jag en nisch.

Sagt och gjort.

Tillsammans med familjen startades Leksell Social Venture. Sverige första investerare för det som kallas “social impact”, som han själv beskriver det. Här finns pengar att söka för entreprenörer, kommuner, landsting och ideella organisationer som har en affärsidé som vill göra gott för mänskligheten, och som samtidigt har en plan för hållbarheten.

Varför gör du det här?

– Generösa människor är lyckligare än snåla, så är det, och det gäller generellt i den ideella sektorn. Här får jag tillfredställelse på många plan, här får jag också utlopp för min entreprenörsanda när jag får ta del av blivande företag, säger Leksell och kan inte sluta prata:

– Nu har jag satt av en stor summa pengar, men drömmen är att få med flera som har en liknande privilegierad situation som jag, att också vilja satsa på innovation för en bättre värld.

Han har inte lämnat medtechvärlden, men just innovation inom medtech har blivit svårare, säger han.

Leksell räknar upp problemen för entreprenörer inom medtech. Bristen på pengar, upphandlingssystemet, regulatoriska frågor och glastaket inför uppskalningar.

Läs också: Elekta i partnerskap med Watson

– Finansiering har blivit tuffare. Änglafinansieringen är mer tillgänglig, men sedan, när du ska skala upp, då är det stopp. Det kanske behövs större belopp och det är långsiktigthet som behövs, då är det inte lätt inom medtech. Inom pharma satsas det mer pengar, särskilt inom cancer, men inte inom medtech.

Det är snabba processer inom cancerläkemedel menar han, därför har det blivit svårare att komma med skalbara innovationer inom medtech, systemen är mer gynnsamma för pharma just nu. Investeringsviljan från vården är lägre och innovationsupphandlingar fungerar dåligt. Det är också svårare att få evidens än när Elekta startade. Svårare att hitta kliniska partner, både för studier och senare validering. Även de ökade regulatoriska kraven, sätter hinder för innovativ medtech, säger Leksell. Han kallar det en komplex regulatorybarriär.

– Visst, det är förstås inte omöjligt. Har du en bra idé, definitionsmässigt, då finns det kapital. Så är det. Finns det inte i Sverige, så hittar du det utomlands.

Tips till blivande sjukvårdsentreprenörer?

– Jag tror man ska tänka igenom det rätt noga innan man sätter igång. I synnerhet för affärsidéer inom medtech och life science. Det är enormt långa cykler och dessutom betydligt mycket mer reglerat idag än när jag startade. Man också förstå att företaget snabbt ska gå internationellt. Förstå branschförutsättningarna.

Nya metoder eller nya applikationer är inte alltid det är av den komplexiteten som strålkniven var, men man ska också tänka sig för noga innan man satsar på en karriär som entrprenör inom life science och medtech. Ska du lyckas krävs mycket av dig. Annat blir lidande.

Läs också: Stororder för Elekta

– Vill jag, eller orkar jag, vara entreprenör? Passar det mig? Man måste vara envis. Ha uthållighet. Det är tillstånd av nästan kronisk ångest. Det går upp och ner hela tiden. När det går ner är du orolig för att det inte ska fungera, och när det går bra är det enorm stress i samband med det. Du ska leverera. Det är en enorm lycka, men den är kortvarig, säger Leksell.

– Det är intressant med lycka, för lyckligast är du egentligen när du har ett problem som du precis lyckats lösa. Men det är ganska kortvarigt, för snart dyker nästa problem upp.

För medtech- och life science-entreprenören krävs något extra. Det är ingen väg till snabba pengar.

– När det gäller att bygga företag inom life science så kan du inte drivas att du ska bygga enorma rikedomar. Det är hela tiden tunga investeringar som måste göras, det ska finnas specialistkompetens. Men, om du lyckas vet du att du gör nytta.

Företaget Elekta har verksamhet i 120 länder, varav de största är Kina, USA och de större länderna i Europa. Mindre än en procent av Elektas verksamhet finns i Sverige och av de 4000 anställda är bara ett par hundra från Sverige.

Funderar du på att ta ditt företag och gå?

– En del av min utmaning som ordförande är att säkerställa att vi kan finnas kvar i Sverige, men det är inte självklart. Det måste finnas en infrastruktur, och andra verkliga skäl till att stanna i Sverige. Jag är lite uppgiven, men vi får se, säger han och slår ut med armarna.

Nu är huvudkontoret i Stockholm, blir det kvar?

– Mindre än halva ledningsgruppen är från Sverige och det är inte alla som gör vågen för att huvudkontoret ligger i Stockholm.

Kommer patienter i Sverige att fortsätta kunna behandlas av Elektas utrustning?

– Ja, det kommer de! Vi står för hälften av all strålbehandlilng i världen och vi är störst inom medicinsk IT på cancersidan, så ja. Vi finns kvar!

Mer om: Elekta
Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

App upptäcker alzheimerrisk

Rise och KI har utvecklat appen Dementia risk tool.

Svensk hälsohub öppnar i Kina

Dina vaccinationer kan samlas digitalt

En webb för bättre livskvalitet

Cellink köper tyskt bolag

Svenskarna med chans att vinna en ”Oscar i medtech”

Tre svenska bolag har nominerats till det prestigefyllda Medtech insight awards.

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Efter Senzagen: Här är Anki Malmborg Hagers nya vd-jobb

Ska leda e-hälsobolag för smärthantering.

Arkiv

Även Min doktor flyttar till Sörmland

Svensk lyft vann pris

Specialröntgen möjlig i Göteborg

På Sahlgrenska finns nu en så kallad EOS – röntgenutrustning som får in en hel stående person på en enda bild. Detta efter anslag från Lundbergs forskningsstiftelse.

Senzime tar in pengar

Örebro storsatsar på AI

Glesbygdsmedicin tar hjälp av modern brevduva

En självflygande och eldriven drönare som ska kunna användas för transporter inom vården får drygt 6 miljoner kronor av staten för att utvecklas ytterligare.

Cambio köper danskt bolag

Stororder för Elekta

Krönika: Alla borde välja en motsträvig konsult

En konsult med integritet kan hjälpa dig att göra rätt, skriver Mats Ohlson i sin krönika.

De driver konstgjorda muskler med socker

Artificiella muskler av polymermaterial kan nu drivas med energi från glukos och syre på liknande sätt som biologiska muskler. Detta kan vara ett steg mot implanterbara konstgjorda muskler i framtiden.

Raysearch siktar högt

Raysearch har tagit kommandot på marknaden för dosplanering vid strålbehandling av cancer med sitt system Raystation. Nu har man lanserat Raycare, som tar ett bredare grepp om vårdflödet inom onkologin. Vi träffade bolagets grundare och vd Johan Löf för att ställa frågan vart man är på väg.

Omröstning om global standard för sexleksaker

Det är nu dags för världen att ta ställning till om det behövs en global standard för sexleksaker. SIS har lämnat världens första standardförslag för design- och säkerhetskrav av sexleksaker till omröstning bland alla medlemsländer.

Örebro värvar chef från Västerbotten

Därför ska du finnas på Instagram

Antalet sociala medier ökar, nya tillkommer och några försvinner. Just nu finns en plattform som växer mer än andra.

Krönika: Kan funktionsupphandlingarna öka?

Kan vi få vi bättre lösningar genom att beskriva vad, vilken funktion, effekt eller resultat som vi vill uppnå med upphandlingen istället för att detaljerat beskriva hur det ska uppnås?

Positiv studie för Bactiguard

Grönt ljus i USA för Dignitana

Toppuppdrag för Anders Blanck

Se alla Företagens egna nyheter

Mirit Glas tilbydar afirglas, som är nästan lika hårt som diamant

Värmerutor från Mirit Glas

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Härdat glas - en stark lösning från Mirit Glas

Böjt och rundat glas från Mirit Glas

Synglas i hög kvalitet för inspektion av industriella processer

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Kemiskt härdat glas - Den tunna, starka produkten

Glasrör och glasstavar från Mirit Glas

Interpay visar världens modernaste allt-i-ett terminaler på Retail Experience Live 2019, Kistamässan

Synglas i hög kvalitet - Mirit Glas

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Tekniskt glas er kännetecknad ved speciella egenskaper

2-poliga modulen kombinerar dataöverföring och koax

Klovakuumpumpen Mink MV 0312 B från Busch Vakuumteknik – effektiv och tillförlitlig

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Mirit Glas framställer kemiskt härdat glas till industrier

Mirit Glas leverar glasrör och glasstavar

Synglas till process industrin från Mirit Glas

Robust optisk överföring i populär kontakdonsfamilj

Speciella egenskaper får du med Tekniskt glas

Mirit Glas erbjudar kemiskt härdat glas som gorillaglas

Nu lanserar vi vår bärbara betal/kassaterminal PAX E600 med intergrerad 8 t...

Träningsdockor för sjuksköterskeutbildningar

Glasrör och glasstavar från Mirit Glas

Sänd till en kollega

0.161