23948sdkhjf

Journalen i handen

Ja, där är vi inte riktigt ännu, men allt fler väljer att operera in chip i handen för att ha med sig information, biljetter eller liknande. Exakt hur många som har ett chip i kroppen är svårt att få svar på.

Det finns i huvudsak två standarder för chip på marknaden i dag, enligt sajten Biohacking som drivs av KTH-studenten Sina Amoor Pour, och det gäller att välja rätt för att kunna använda det för de funktioner du själv vill ha. De chip som används är så kallade passiva chip som inte går spåra eller ens läsas av, förrän de hålls mot en avläsande enhet. På samma sätt som sträckkoder på en prislapp på matvaran som du köper i affären. Varje bärare av chip måste själv informera om sitt chip-ID till respektive företag eller organisation som ska kunna läsa av det.

Hur många har chip inopererade i dag?

– Uppskattningsvis har mellan 4000 - 5000 personer i Sverige chip i handen. Siffran ska tas med en nypa salt då den baseras på de uppgifter vi fått från övriga större piercare i branschen, och det är inte alltför ofta vi springer in i varandra. Någon exakt siffra finns inte att tillgå någonstans i och med att det inte förs några som helst register, och personer kan sätta in chip hos mindre piercingstudios och de siffrorna får aldrig ta del av, säger Sina Amoor Pour till MedTech Magazine.

Teoretiskt kan inopererade chip mäta träning, rörelse och sömn, men också få direktkontakt med blodet och mäta blodsocker och andra värden.

Vet du några vårdprojekt som testar, i Sverige eller världen?

– Vi känner inte till några vårdprojekt som officiellt sagt att de testar, men vi har levererat material till en handfull företag/organisationer som sagt sig vara intresserade av att olika tester men det är allt vi fått ta del av.

Ökar fortfarande intresset?

– Exakt hur snabbt det ökar går inte att svara på i och med den bristfälliga datan, men vi kan säga att intresset ökar mer och mer i takt med att det utvecklas nya produkter som är kompatibla med chippen.

SJ är första reseföretag som erbjuder att läsa av biljetten i handen.

– Några av SJs affärsresenärer på kontorshotellet Epicenter hörde av sig och efterfrågade möjligheten att använda chippen för tågresan. Ganska snart insåg vi att det var genomförbart med lite utveckling av våra mobila plattformar. Nu står vi här några veckor senare och ska inleda testet vilket känns fantastiskt kul, säger Lina Edström på SJs företagsförsäljning, i information från SJ.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.055