23948sdkhjf

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat fyra typer av nervceller i det perifera hörselsystemet, varav tre helt nya. Studien publiceras i Nature Communications.

När ljud från vår omgivning når innerörat omvandlas det till elektriska signaler som skickas vidare till hjärnan via nervcellerna i cochlea, eller snäckan. Tidigare har majoriteten av dessa ansetts vara av två typer (typ 1 och 2), varav typ 1-cellerna sänder de flesta hörselsignalerna.

Forskarna vid Karolinska Institutet visar nu att typ 1-cellerna egentligen är tre helt olika typer, med olika elektriska egenskaper och ljudrespons.

– Nu när vi vet att det finns tre vägar in till det centrala hörselsystemet öppnas nya möjligheter till bättre förståelse av nervcellernas funktion för hörseln. Vi har också kartlagt vilka gener som är aktiva i de olika celltyperna, säger Francois Lallemend, forskargruppsledare vid institutionen för neurovetenskap på Karolinska Institutet, som lett studien, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen har gjorts hos möss med hjälp av den relativt nya tekniken encells-RNA-sekvensering. Resultatet är en katalog av de gener som uttrycks hos nervcellerna som kan ligga till grund för en bättre förståelse men även nya behandlingar och läkemedel.

– Vår studie kan öppna för utveckling av genetiska verktyg för nya behandlingar av hörselskador, t ex tinnitus.

Forskningen finansierades av Vetenskapsrådet, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (Wallenberg Academy Fellow), Hjärnfonden, Karolinska Institutet, Ragnar Söderbergs stiftelse, Stiftelsen Tysta Skolan.

Länk till abstract

Neuronal heterogeneity and stereotyped connectivity in the auditory afferent system.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078