23948sdkhjf

Natural cycles första preventiv-app som godkänts i USA 

Under fredagen kom beskedet från FDA – Natural cycles mobilapp godkänd.

Som första mobilapp riktad direkt till konsument har Natural cycles godkänts som preventivmetod i USA. Med sin metod, som utgår från variationer i kroppstemperatur, kan Natural cycles förutsäga perioder då det finns risk att bli gravid. 

– Konsumenter använder alltfler digitala hälsoteknologier för att få underlag till sina vardagsbeslut kring hälsa, och den här nya appen kan erbjuda en effektiv preventivmetod om man använder den korrekt och med omsorg, sa Terri Cornelison, ansvarig för kvinnohälsa på FDA:s Center for devices and radiological health, i ett pressmeddelande från myndigheten. 

Myndigheten skriver också att kliniska studier med över 15 000 kvinnor visar att 1,8 procent av användarna blev gravid vid korrekt användning, något som är en bättre siffra än för par som använder kondom. 

Natural cycles väg till marknaden har inte varit spikrak. Först i februari fick man godkännande av Läkemedelsverket att kalla sig preventivmedel och i början av året larmade Södersjukhuset då man sett ovanligt många oönskade graviditeter hos kvinnor som använt appen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125