23948sdkhjf

IBM dödar cancerceller

Polymerer utvecklade för datorchip har egenskaper som gör dem effektiva i att ta död på cancerceller.

Datorjätten IBM har en sidoverksamhet inom life science som bland annat jobbar med cancer. I en nyligen publicerad artikel i Journal of the American Chemical Society presenterar forskare vid IBM Healthcare and Life Sciences hur nya polymerer selektivt kan förstöra cancerceller genom att skära sönder dem.

"Polymererna gör många hål i cellmembranet och det är svårt för cancercellerna att hindra det eller utveckla resistens", säger IBM-forskaren och försteförfattaren Nathaniel Park till MedCity News.

Teknologin har uppstått från företagets expertis inom datorer. För ett tiotal år sedan insåg man att de polymerer som utvecklats för datorchip kunde återanvändas inom life science.

Tidigare har man testat polymererna som är positivt laddade mot antibiotikaresistenta bakterier som ofta har en negativ laddning, till skillnad från friska celler. Enligt den nya studien som publiceras i JACS kan samma strategi fungera på cancerceller som också kan vara negativt laddade. Polymererna är makromolekyler som beter sig liknande peptider och antikroppar och är i samma viktklass.

Ena delen av polymeren binder till cellytan, den andra borrar sig in i membranet där cellen inte kan göra sig av med den.

Molekylerna har visat sig fungera både på cancerceller och cancerstamceller och hindrar enligt forskarna cancercellerna från att migrera. De bryts ned efter ett par dagar.

Till skillnad från kemoterapi triggar inte polymererna apoptos, programmerad celldöd, vilket cancerceller ibland blir resistenta mot. Cellerna drabbas helt enkelt av nekros och dör.

Studien har utförts av IBM Research– Almaden, San Jose i samarbete med Singapores Institute of Bioengineering and Nanotechnology, Institute of Molecular and Cell Biology samt Genome Institute of Singapore.

Länk till abstract

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093