23948sdkhjf

Hela Sverige har nu e-journal

Från och med i dag har alla människor tillgång till sin patientjournal på nätet. Än så länge har 1,8 miljoner personer varit inne någon gång.

Sist ut på nätet var Region Västernorrland, men nu är alla landsting och regioner med, enligt ett pressmeddelande från Inera.

– Det här har vi sett fram emot. Vi har sett vilka möjligheter och vilken nytta Journalen ger till både till patienter och vårdpersonal och nu är vi ett steg närmare målbilden för 2025, säger Johan Assarsson, vd för Inera.

Alla har inte möjlighet att läsa hela journalen, men delar. Det kan handla om journalanteckningar, vårdkontakter, diagnoser, läkemedel och uppmärksamhetssignaler. Vilka delar av journalen som ska visas är ett val som görs av respektive landsting och region. 

Fördelarna med e-tjänsten Journalen skriver Inera är många.  "Det bidrar bland annat till patientens egenmakt och delaktighet och också till ökad vårdkvalitet och effektivitet inom hälso- och sjukvården. Den forskning och de utvärderingar som gjorts visar att de patienter som får tillgång till sina journaler vill veta så mycket som möjligt, så snabbt som möjligt. När patienterna blir mer pålästa om sin egen hälsa får de en ökad kunskap om sin hälsosituation, ökad kontroll över sin vårdsituation och en ökad upplevelse av delaktighet."

I dag är det 1,8 miljoner användare av Journalen och cirka 48 000 som loggar in i sin journal dagligen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078