23948sdkhjf

Öppen data i vården- seminarium nästa vecka

Det finns mycket data, men om den inte används är den till ingen nytta. OpenEHR är en modell som kan fungera, där datan blir flexibel och inte ägs av någon enskild leverantör. Nästa vecka kommer företrädare till Norden för att öppna upp för samarbeten.

Nästa vecka bjuder OpenEHR Foundation in till ett techsminarie om OpenEHR, som är ett öppet och transparent sätt att spara och dela data. Det blir en heldag i Helsingfors och en dag i Stockholm. Forskare, flera konkurrerande leverantörer och experter är inbjudna och målet är ett enda: Att dela kunskap och förståelse för hantering av öppen data.

TV: MedTech Magazine kommer att rapportera från seminariet. Följ oss på vår kanal på Youtube MedTech Magazine / Life Science Sweden

- Ska ett sjukhus hålla världsklass handlar allt om att kunna hantera information. Data behövs för forskningen och för att kunna ta hand om patienten och ska den kunna sparas och användas är det avgörande att den inte är inlåst i ett program eller applikation, säger Tomaž Gornik, från openEHR Foundation.

I dag lagras klinisk data i stängda system, vilket försvårar helhetssynen över vårdinsatser, patienters historia och överlämningar mellan landsting och kommun. Det finns flera sätt att dela data, men OpenEHR är ett kompatibelt system som går att använda på alla plattformar och system - om de görs tillgänglilga.

Talare på seminariet är bland andra Silje Ljosland Bakke, Nasjonal IKT som ger praktiskt exempel från Norge, och Gorazd Kalan, chef på  PICU, som delar med sig av erfarheter från öppen data på Children’s hospital Ljubljana.

OpenEHR-seminariet hålls i Helsingfors på tisdag den 20 mars och i Stockholm den 21 mars.

MedTech Magazine kommer att rapportera från seminariet. Följ oss på vår kanal på Youtube MedTech Magazine / Life Science Sweden

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047