23948sdkhjf

Rekordenkät kartlägger hur vi mår

Hela 280 000 invånare i Sverige kommer i dagarna att få en enkät från Folkhälsomyndigheten. Resultaten används för att förbättra den svenska folkhälsan.

I dagarna får 280 000 invånare i Sverige ett kuvert från Folkhälsomyndigheten och sina landsting eller regioner. Mottagarna är slumpvis utvalda att delta i den nationella enkätundersökningen Hälsa på lika villkor. Resultaten kommer att användas som underlag för att förbättra folkhälsan.

Genom enkäten får Folkhälsomyndigheten en bild av hur Sveriges befolkning mår och hur hälsoläget förändras över åren. Resultaten blir ett underlag för beslut om åtgärder som kan påverka folkhälsan och skapa förutsättningar för en jämlik hälsa.

– Resultaten är viktiga, framför allt för politiker och beslutsfattare på nationell, regional och lokal nivå som ska fördela resurser och prioritera insatser till att förbättra hälsan. En god folkhälsa är positiv för individen och stärker hela samhällets utveckling, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Undersökningen har genomförts sedan 2004 och några av de tydligaste trenderna är att:

  • Över 70 procent av Sveriges befolkning upplever att de har ett gott allmänt hälsotillstånd och andelen med god hälsa har ökat
  • Daglig rökning har minskat
  • Fetma och övervikt ökar
  • Ohälsan nästan genomgående är större bland personer med förgymnasial utbildning som högsta utbildningsnivå, än bland personer med eftergymnasial utbildning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078