23948sdkhjf

Kunskap bästa hjälpen mot trycksår

Stort lidande och höga kostnader – det är en del av notan för den stora utbredningen av trycksår. Med ökad kunskap om riskfaktorer och förebyggande åtgärder kan detta ändras. – Detta område är viktigt och med ökad kunskap kan vi göra massor, säger Anne Lindeborg på Care of Sweden.

- Med tanke på hur bra resurser vi har i Sverige borde vi vara bättre på att förebygga trycksår men kunskapsnivån är många gånger för låg, menar Anne Lindeborg, utbildningsansvarig på Care of Sweden.

För att råda bot på detta har företaget gjort en handlingsplan kring förebyggandet av trycksår. Handlingsplanen bygger på globala riktlinjer och behandlar bland annat riskfaktorer, hur man bedömer hudvårdsstatus, förbyggande åtgärder och generella riktlinjer för behandling. Handlingsplanen erbjuder även en sammanfattning av området.

- Klassificering är en kunskapslucka idag. Många vet inte att rodnad hud klassas som trycksår och därför sätts åtgärder ofta in för sent. Dessutom är trycksår förknippat med skam. Både hos den drabbade men även hos personalen.

Genom att känna till riskfaktorer och hur man förebygger trycksår kan många sår förhindras. Trycksår drabbar inte bara äldre sängliggande personer utan gruppen är större än så och patienterna finns i hela vårdkedjan.

- Vi måste se helheten kring en patient. Att ha en tryckavlastande madrass i sängen hjälper inte mycket om man sedan sitter på en hård pinnstol hela dagen.

Med rätt kunskaper kan oerhört mycket göras för att förhindra förekomsten av trycksår, och under Hjälpmedel & välfärdsteknologi i Lund 7-8 mars håller Care of Sweden workshop om handlingsplanen.

-Jag vill att den som deltagit på workshopen ska gå ut därifrån och tänka att det är jätteviktigt att prioritera detta område och att det finns väldigt mycket man kan göra!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125