23948sdkhjf

Karlstad testar intelligenta duschar

Servicehem i Karlstad kommer att få utvärdera en dusch som hjälper de boende att sköta sin hygien självständigt.

Det är Karlstads kommun som tillsammans med forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, ska studera hur ny teknik upplevs och tas emot bland boende och personal i servicehem. Målet med installationen är att ge ökad integritet och självständighet.

– Vi kommer att studera hur man upplever lösningen och skapa förståelse kring hela duschsituationen, även den traditionella. Detta för att kunna utveckla rutiner kring duschandet, även när ingen intelligent dusch finns att tillgå. I ett ännu bredare perspektiv kommer resultatet att bidra till en ökad förståelse för hur olika användare upplever införandet av välfärdsteknik i stort. Vad är det som hindrar/hjälper när olika användare ska börja använda olika typer av välfärdsteknik? säger Charlotte Bäccman, lektor i psykologi och forskare vid CTF, i ett pressmeddelande.

Duschen är utvecklad av företaget Robotics care. Den består bland annat av en duschstol som kommer ut ur duschkabinen så att det blir lättare att flytta över från rullstol, och så att risken för halkolyckor och tunga lyft minimeras.

– Den intelligenta duschen kommer att installeras i december. Studien kommer att pågå under något års tid, men datainsamlingen kommer att fokuseras kring de första fyra månaderna. Vi hoppas kunna presentera våra första resultat, som kommer att bygga både på intervjuer och frågeformulär, i slutet av sommaren 2018, säger Charlotte Bäccman.

Projektet samfinansieras av CTF och Karlstads kommun, med stöd av interreg-projektet Sol – Support quality of life.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094