23948sdkhjf

Han får svenska storpriset i neurokirurgi

Det blir en amerikan som tar hem årets prestigefyllda Herbert Olivecrona award.

Dade Lunsford, som är Lars Leksell-professor vid University of Pittsburgh medical center, tilldelas Herbert Olivecrona award för sitt “enastående bidrag till hjärnkirurgin genom Leksell gamma knife”. Priset delas ut av Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset till minne av Herbert Olivecrona som var internationellt ansedd neurokirurg och professor i neurokirurgi på Karolinska institutet fram till 1960.

Gammaknivskirurgi, ibland kallat stereotaktisk strålkirurgi, är ett icke-invasivt alternativ till traditionell hjärnkirurgi för behandling av komplexa, svårbehandlade tillstånd. Dade Lunsford ansvarade för att införa gammaknivsteknologin på University of Pittsburgh medical center som första center i USA, 1987.

– Gammakniv var en gång i tiden en omvälvande teknik. Med erfarenhet från 15 000 patienter som har behandlats i Pittsburgh under de senaste 30 åren kan vi bekräfta att gammaknivskirurgi har blivit en teknik som är här för att stanna till följd av dess beprövade medicinska värde, förbättrade resultat för patienterna och förbättrad livskvalitet, plus lägre kostnader för både patienter och sjukförsäkringsbolag, säger Dade Lunsford i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094