23948sdkhjf

Upphandling av ambulansflyg klar

Kontraktet går till en schweizisk flygplanstillverkare.

Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg är nu klara med sin upphandling av ambulansflyg. Förbundet sköter all verksamhet med ambulansflyg i Sverige, på uppdrag av samtliga regioner och landsting.

Sex ambulansflyg köps in och det vinnande anbud stod den Schweiziska tillverkaren Pilatus aircraft för. Ordern är värd drygt 600 miljoner kronor. Kostnaden delas i förhållande till varje regions storlek.

– Det är mycket glädjande att vi nu är klara med den här upphandlingen. Syftet är att säkerställa att ambulansflygverksamheten kan fungera i hela landet. Tillsammans blir vi starkare och får större muskler genom att kunna agera som en enhet, något som innebär en bättre och billigare lösning för alla jämfört med om varje landsting eller region skulle agera på egen hand, säger Börje Wennberg, regionråd i Region Uppsala och styrelseordförande för Svenskt ambulansflyg, i ett pressmeddelande.

Tanken är att kommunalförbundet äger och finansierar flygplanen medan drift, inklusive piloter och dagligt tekniskt underhåll, ska upphandlas av privat operatör. Den upphandlingen är inte genomförd än. Svenskt ambulansflyg kommer att ansvara för den medicintekniska utrustningen, bemanning med sjukvårdspersonal samt egen flygkoordineringscentral, som kommer att placeras i Umeå.

Upphandlingen går att överklaga fram till den 13 november.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094