23948sdkhjf

Kognitiva hjälpmedel guidar

Att ha kontroll över sin vardag innebär mer självständighet och ökad livskvalitet. Med rätt kognitiva hjälpmedel kan det bli enklare att få struktur över sin vardag.

– Gemensamt för våra kognitiva hjälpmedel är att de bidrar till att ge användaren en tydlig struktur i vardagen, förklarar Emilie Gerde, Leg arbetsterapeut på Abilia.

Bolaget har en rad kognitiva hjälpmedel som på olika sätt guidar användaren rätt i vardagen.

– Det handlar om att på olika sätt visualisera för användaren när olika aktiviteter ska äga rum, hur länge man ska hålla på, när det är dags att avsluta. Detta kan ske på flera olika sätt. Till exempel med hjälp av bilder eller tidpelare. Det handlar om att skapa en kalender som är riktad och utformad att passa den som ska använda den.

Bland Abilias produkter finns bland annat Handi-produkterna som är ett verktyg i vardagen som är utvecklad för den som behöver särskilt stöd kring tid och planering med en extra grafisk tydlighet. Sedan några år finns programvaran tillgänglig att installera i smarta telefoner, och under oktober månad lanserades Handi One som är ytterligare ett tillskott i Handifamiljen.

– Vi försöker hela tiden utveckla våra produkter och vi vill integrera våra produkter i den vardagsteknik som finns.

Nu har företaget tagit detta ett steg längre och det allra senaste är möjligheten att använda Handikalender för Apple Watch vilket ger möjlighet att kunna se sina inplanerade aktiviteter och få larm via klockan.

Under Hjälpmedel för livskvalitet kommer Emilie Gerde och kollegan Sara Säterstam att hålla workshop och där visa de senaste hjälpmedlen inom kognition och hur de kan användas i vardagen. Fokus kommer att ligga på produkter inom Handifamiljen och på produkten MEMOplanner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094