23948sdkhjf

Se hela patienten

För att förhindra och behandla trycksår räcker det inte med att ha rätt madrass, utan det krävs ett holistiskt seende runt patienten.

Trots allt bättre teknik och olika former av tryckavlastande hjälpmedel minskar inte förekomsten av trycksår utan antalet ligger på en stabil nivå enligt den årliga trycksårsmätningen som Sveriges kommuner och landsting, SKL, gör.

– SKL:s mätningar är en dyster läsning och visar att kunskapen om trycksår och prevention inte är tillräcklig, eller så finns svårigheter att omsätta kunskapen i praktiken, säger Elsebet Westin, leg. sjukgymnast.

En stor anledning till detta tror Elsebet är att man saknar ett holistisk synsätt på patienten.

– Man kan inte bara titta på såret utan man måste titta på alla faktorer runt omkring. Till exempel bedöma patientens nutritionsstatus och kartlägga hur länge patienten ligger i sängen och hur länge patienten sitter uppe.

Under Hjälpmedel för livskvalitet kommer Elsebet Westin att hålla en workshop kring trycksårsprevention och val av rätt madrass. Dels kommer hon att tala om patienters olika behov, riskbedömning, vilka riskbedömningsinstrument som finns och vikten av hudinspektion. Dessutom kommer deltagarna att få prova olika typer av madrasser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063