23948sdkhjf

Viktigt med rätt stöd

Med rätt gånghjälpmedel kan man förhindra fall men även få sociala vinster.

När man åldras förändras kroppen på många sätt. Man tappar muskelmassa och vätska, man får ökad andel kroppsfett och många gånger försämrad syn och hörsel. Allt detta påverkar hur vårt naturliga gång- och rörelsemönster förändras.

– Med åren förändras vårt naturliga gångmönster. När man får sämre syn så går man försiktigare och när man går försiktigare så får man sämre balans, förklarar Christina Nilsson på Invacare.

Under Hjälpmedel för livskvalitet i Stockholm i november håller hon en workshop som fokuserar på fallprevention och hur man som förskrivare väljer ut rätt gånghjälpmedel.

– Vår workshop är en kortversion av en mer grundlig och informativ kurs som handlar om att ge fördjupade kunskaper om vikten av fallprevention och val av stöd. Vi kommer att tala om det normala gångmönstret, gångmönstrets förändringar med åren, problemställningar och riskfaktorer. Hur väljer man hjälpmedel samt vilka anpassningar man kan göra på de olika hjälpmedlen för att möta de specifika behoven.

Förutom att rätt gånghjälpmedel är viktigt för att förhindra fall så innebär ett adekvat hjälpmedel även en stor social vinst.

– Med rätt gånghjälpmedel kommer människan ut lättare. Man kan fortsätta att träffa sina vänner, gå och handla själv och vara en del av samhället. Sådant håller människor friskare längre, menar Christina Nilsson.

Ibland kan det vara svårt att acceptera att man är i behov av gånghjälpmedel. Men den som väl börjat använda ett hjälpmedel ångrar sig sällan:

– Vi får ofta höra att man inte kan förstå hur man kunde klara sig utan sin rollator när man väl har börjat använda den.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078