23948sdkhjf

Låt patienten välja medicinteknik

Patienter behöver få information om klinikens medicinteknik för att kunna välja vårdgivare, skriver Hanna Brodda, chefredaktör för MedTech Magazine.

För att kunna välja vårdgivare behövs jämförbar information. En viktig del av informationen är vilken utrustning som vårdgivaren valt att satsa på. Läkemedel är en viktig del av en behandling, men val av medicinteknik är för många diagnoser minst lika viktig, eller ”helt avgörande” som Läkemedelsverket skriver i sin allmänna information om medicinteknik, jag citerar:

”Medicintekniska produkter har fått en allt större betydelse inom vården och har ofta en direkt avgörande betydelse för diagnostik och behandling inom alla former av hälso- och sjukvård.”

Allmänhetens medvetenhet om utrustningen betydelse är troligen alldeles för låg. Faktum är att alltför många inte ens vet vad medtech eller medicinteknik är. Medicinteknik hade fram till förra veckan inte ens en egen sida på Wikipedia. (Jag påbörjade en, nu litar jag på att ni tar vid och fyller på viktigt information. Både om ämnet i stort, men också om specifika produkter.) Men jag är säker på att den dagen kliniken börjar berätta hur diagnoserna ställs, vilken utrustning som används och varför många miljoner satsas på en enstaka maskin, då kommer intresset och medvetenheten att öka.

Ska patienten kunna ta kontroll över sin sjukdom och dess behandling behövs information. Mycket information.

Jag vill se en förteckning, på varje sjukhus och kliniks hemsida, över utrustning, med tydligt varumärke och serienummer, leverantör, länkar med resultat av studier och forskningsartiklar, samt sjukhusets erfarenhet och upphandlarens intention. Allt.

Förteckningen över medicinteknik är inte viktigt för alla människor, för alla diagnoser eller vid varje tillfälle. Men alla människor ska kunna ta reda på detaljer när ett livsavgörande beslut ska fattas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125