23948sdkhjf

Inspiration på hög nivå

I dagarna har en lång rad storheter inom life science och näringsliv träffats i Stockholm för att knyta kontakter och inspirera varandra. MedTech Magazine var självklart på plats när SALSS gick av stapeln.

Stämningen var avslappnad när den första seminariedagen på Swedish American life science summit inleddes av Barbro Ehnbom. Årets SALSS var inriktat mot cancerforskning där temats inledningsanförande hölls av Gregory Simen från The Biden cancer initiative, en avläggare till projektet Cancer moonshot, som under Obamaregeringen skapades för att samla resurser till arbetet mot cancer.

Men det vore inte ett SALSS-möte om det inte också fanns en rad andra intressanta och underhållande talare på programmet. Som speciell gäst kom Bahija Jallal, vice president på Astra Zeneca, och talade om kvinnors förutsättningar inom life science. Hon presenterade en del dyster statistik kring hur många kvinnor som finns i ledande positioner i dagens företagslandskap och diskuterade orsaker och lösningar på problemet. Hennes föredrag belönades med en ovationsliknande applåd, som bara inspirationstalaren Christer Fuglesang kunde matcha. Han kom för att berätta om sin rymdfärd och vilka kopplingar till life science-forskning det fanns på resan.

Under ett par sessioner kunde företag presentera sig för intresserade och investerare. Där fanns bolag som Alligator, Ceramedix, Prolung, Isofol, och Sagemedic representerade.

På eftermiddagen gav Maria Strømme från Uppsala universitet en pedagogisk föreläsning om hur nanoteknologi kan hjälpa människor genom att skapa material som ges en struktur i samma skala som kroppens minsta beståndsdelar. Hon avlöstes av eftermiddagens kanske mest fascinerande föredrag av Canan Dagdeviren från MIT, som med sin elektronik kunde utvinna energi ur kroppens rörelser, något som kan användas i olika medicinska sammanhang.

Dagen summerades av Mathias Uhlén, som leder utvecklingen av Human protein atlas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113