23948sdkhjf

Förslaget om personal-optioner får fel effekt

Regeringens förslag skulle uppmuntra småföretagande men missar målet, skriver Torbjörn Kronander, vd på Sectra.

För en tid sedan lade regeringen fram ett förslag på personaloptioner. Tanken är att anställda i tillväxtföretag skall kunna få ersättning i form

av optioner som beskattas med kapitalvinst istället för med lön. I Sverige med världens högsta löneskatter innebär detta en enorm skillnad i ersättning efter skatt. Problemet är att politikerna inte tänkt hela vägen. Sveriges problem är INTE att det skapas för få små tillväxtföretag eller nya produktidéer. Inom nyföretagande är Sverige idag ett av världens ledande länder. Det stora problemet är att dessa små tillväxtbolag i den helt avgörande majoriteten av fallen säljs utomlands innan de genererar skatteintäkter och mer än ett fåtal svenska arbetstillfällen. Landets avkastning på våra satsningar i forskning och tillväxtbefrämjande program är därför långt ifrån tillfredställande. De företag som skulle genererat framtidens välfärd och skatteinbetalningar kommer ytterst sällan till det stadiet. De små företagen, under ett 50-tal personer går oftast med förlust, och betalar alltså ingen skatt. Man skulle då kunna tycka att politikernas huvudintresse borde vara att få fler av de små idé-företagen att stanna och utvecklas vidare inom landet. Av den inriktningen syns emellertid mycket lite.

Man måste inse att moderna kunskapsföretag är väldigt lika ett elitlag inom idrotten. Vi måste ha våra ”Zlatans”, vilka i sin tur kan generera tusentals arbetstillfällen. Och vi måste inse att tillgången på dessa spetsindivider är enormt begränsad. Idag är tillgång till de duktigaste den helt avgörande faktorn för tillväxt i konkurrensutsatt kunskapsindustri. Man kan då stilla sig frågan var dessa spetspersoner gör mest nytta för landet. I ett litet företag som inte betalar skatt och försvinner utomlands innan de på allvar börjar generera arbetstillfällen, eller i ett bolag som betalar mycket svensk skatt som Ericsson, Volvo eller något medelstort företag, där också de sekundära arbetstillfällena kommer landet tillgodo baserat på spetspersonernas forskning och utveckling
Som förslaget om personaloptioner nu är utformat så kommer det att leda till direkt, och kanske avgörande, skada för medelstora och större företag. Den avgrundsstora skillnaden i svensk beskattning mellan kapitalvinster och löner gör att de mindre företagen kommer att ha en avgörande fördel i rekryteringen av de duktigaste.

Det är direkt illa för landet att med ytterligare skatteincitament bygga in ännu mer trösklar som försämrar Sveriges redan största problem. Att så få företag växer vidare i landet och istället säljs utomlands.

Politiker och vi företagare tycker inte alltid lika. Det är naturligt och det får man respektera. Men den riktigt stora tragedin är när vi egentligen tycker och vill lika, men där politikernas beslut, på grund av att man inte förstår eller ser de konsekvenser som besluten får, leder i rakt motsatt riktning.

Förslaget om personaloptioner är ett stort hot mot personalförsörjningen hos de företag som faktiskt stannat i landet. Och eftersom dessa företag är helt beroende av att kunna rekrytera spetskompetens kan detta leda till att vi tvingas flytta stora delar av utveckling och forskning utomlands. Allt medan de företag där de duktigaste kommer att vilja arbeta så gott som alltid säljs och hamnar i utländsk ägo, medtagandes skatter och klustereffekter. En ytterligare effekt är att eftersom de nya företagen när de passerar 50 anställda förlorar denna fördel så ÖKAR incitamenten att sälja dem och börja om med ett nytt litet företag istället för att utveckla det man redan skapat. Allt i rak motsats till de incitament som borde skapas i svenskt företagande för att minska obalansen mellan antalet nya företag och idéer och hur många som stannar i landet, utvecklas och så småningom börjar betala skatt.

Gör om och gör rätt! Antingen måste reglerna om personaloptioner gälla ALLA företag, oavsett storlek, eller för INGET företag. Som det nu ser ut skapar förslaget helt oacceptabla effekter för de företag som stannar i Sverige.

Artikeln är en del av vårt tema om Opinion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094