23948sdkhjf

Nr 1 Maktlistan 2017: Catarina Andersson Forsman om kris och kamp

Uppbackad generaldirektör, röntgenspecialist och nu en engagerad patient. Allt detta placerar Catarina Andersson Forsman på platsen som mest mäktiga inom hela medtechvärlden. Här berättar Andersson Forsman om sina insikter och erfarenheter efter tiden som strokepatient.
Läs också: Mäktigast i medtechvärlden 2017: Plats 1 - 33

Läs också: Maktlistan 2017 plats 34 - 66

Läs också: Maktlistan 2017 plats 67 - 100

Efter en praktfull karriär som först läkare, sedan överläkare, flera chefskap inom röntgen och vården, vd för Läkarförbundet, chef på tillsyn hos Socialstyrelsen och sedan biträdande landstingsdirektör, installerades Catarina Andersson Forsman som generaldirektör på Läkemedelsverket i Uppsala. Två månader senare förändrades livet.

– Jag har blivit mer ödmjuk. Livet kan förändras och man vet inte. Man vet aldrig hur livet blir, säger Catarina Andersson Forsman till MedTech Magazine.

Själv säger Catarina att hon förändrats, men det yttre är påtagligt lite förändrat med tanke på det hon gått igenom senaste året. Hon berättar sin historia, kanske lite långsammare och mer eftertänksamt än den som inte drabbats av en hjärnblödning.

Det började en kväll nära jul. Catarina stod på sin cross trainer och trampade. Inget ovanligt hårt pass, bara lite rörelse. Någonstans bak i huvudets högra del brast ett kärl och Catarina föll handlöst. Det här kan hon komma ihåg. Sedan minns hon Karolinska Sjukhusets neurologiska intensivvårdsavdelning. Hennes man hade hittat henne på golvet och hon hade snabbt kommit till rätt avdelning på Karolinska Sjukhuset.

När hon vaknade var livet var förändrat för alltid. Hur mycket, eller lite, visste hon inte till en början.

– När jag kommit upp på sängkanten för första gången, då förstod jag att det skulle gå, att livet skulle fortsätta och att det var upp till mig om jag skulle kunna jobba mig tillbaka, berättar hon.

Efter sjukhuset kom Catarina till Stockholms Sjukhems rehabilitering. Det var tuff träning, blandat med medicinsk yoga och mycket inre driv som fick Catarinas vänstra sida att börja fungera igen. Hjärntröttheten tyngde, men Catarina kämpade vidare.

– Det är en trötthet som inte går att jämföra med någon tidigare trötthet jag någonsin upplevt. Vila påverkar ingenting. Jag kan fortfarande bli trött, men nu är det inte värre än att jag kan skylla på min ålder, säger Catarina och skrattar varmt.

Att Catarina skulle kunna bli hjälpt av yoga, eller att det ens fanns något medicinskt evidensbaserat begrepp som hjärntrötthet, blev nya insikter. Att överleva en livsfarlig sjukdom, att sedan vara patient och möta vården. Det gav många insikter för generaldirektören.

– Ris kan jag inte ge vården , många var fantastiska och ett stort fång rosor vill jag ge till många. Men det finns det som fungerade sämre ,som jag gärna vill vara med och förbättra, säger Catarina Andersson Forsman.

Ett år och tre månader senare var Andersson Forsman redo att börja jobba igen. Hon gjorde sin arbetsträning i regeringskansliet i Stockholm. Pendlingen på en och en halv timme från Stockholm till Uppsala hade inte lämnat någon ork kvar till de få timmar hon skulle jobba. Efter ytterligare en tid var Catarina Andersson Forsman tillbaka på posten som generaldirektör på myndigheten i Uppsala.

– Jag vill vara en tillgänglig och närvarande chef, när jag inte kunde jobba var det viktigt att Inger Andersson (tf gd) kunde vara ansvarig chef.

Den strategiska planeringen som hade påbörjats under de få månader Andersson Forsman hann jobba innan hjärnblödningen har implementerats under Inger Anderssons tid och hon tror inte att medarbetarna upplevde det som verksamheten fick “vänta” på sin nygamla chef. Men sedan Catarina Andersson Forsman kommit tillbaka är en sak annorlunda. Nu är det patienten som är i centrum för Läkemedelsverket.

– Det går inte en dag utan att jag nämner ordet patient. Det är de vi jobbar för, för att patienterna ska få bra och säkra läkemedel och medicintekniska produkter.

Att det medicintekniska regelverket förändras nu under våren, enligt nya förordningar från EU, där Läkemedelsverket får en ännu viktigare roll i granskningen av produkter och granskningen av anmälda organ, nämner Andersson Forsman som en efterlängtad förändring.

Är du säker på att patienterna vill vänta på en mer omfattande granskning för att få säkrare produkter? Vissa kanske inte har tid att vänta?

– Ja, du om jag hade ett bra svar på den frågan skulle jag säga det nu. Vår uppgift som myndighet är att patienterna ska kunna lita på de produkter som finns tillgängligt, att de är patientsäkra.

En myndighet har sitt regeringsbrev att uppfylla, men vad patienten tycker eller funderar över spelar roll, vilket visar sig även i Läkemedelsverkets organisation. Nyinrättade Patient- och konsumentrådet skapar dialog och ska kanalisera slutanvändarens kunskap.

– Vi har en unik kunskap om vår egen sjukdom och den måste användas om behandlingen ska nå fram, säger Andersson Forsman och “vi”:et syftar plötsligt på henne själv som patient och tillsammans med kroniker.

När den här intervjun görs är positionen på maktlistan inte avslöjad, så frågan om makt kommer lite plötsligt.

Hur ser du själv på din makt?

– Eh, jag tycker vikten av patienters inflytande hos oss är viktigare än min egen makt, säger hon och ser frågande ut.

Jag menar, du har hela tiden kämpat vidare i din karriär, vad har fått dig att orka nå nästa position?

– Jaha, du menar drivkraft? Ja, det är att få vara med och förändra saker till det bättre, att ha möjligheten att fördela ansvar till andra människor som är med och påverkar. Jag har hela tiden fått ägna mig åt frågor som jag tycker är viktiga, det gör livet spännande, säger hon och ler stort.

Catarina Andersson Forsmans spännande liv kan fortsätta. Nu med en starkare position än någonsin.

Läs också
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078