23948sdkhjf

Han föreslås bli rektor på KI

Först blev han erbjuden rektorstjänsten på Göteborg universitet. Några veckor senare föreslås han bli ny rektor på KI.

Det var i slutet på januari som styrelsen för Göteborgs universitet, GU, nåddes av beskedet att personen de föreslagit till tjänsten som rektor fortfarande var aktuell i rekryteringsprocessen av ny rektor till KI. Idag kom beskedet att Karolinska Institutets styrelse, konsistoriet, föreslår Ole Petter Ottersen, som ny rektor vid Karolinska Institutet, KI. Förslaget går nu vidare till regeringen som slutligen utser ny rektor.



– Karolinska Institutet får nu en erfaren och kompetent rektor med brett stöd i fakulteten, säger konsistoriets ordförande Mikael Odenberg.



Idag är Ole Petter Ottersen rektor vid Universitetet i Oslo. Han har haft flera ledande positioner vid universitetet, bland annat som forskningsdekan för den medicinska fakulteten. Det var den 10 januari som universitetsstyrelsen vid GU beslutade att enhälligt föreslå honom som ny rektor för universitetet efter Pam Fredman. Det skulle bli första gången som ett större svenskt universitet får en icke-svensk som rektor.

I slutet av januari nåddes styrelsen vid GU av beskedet att Ottersen fortfarande deltog i rekryteringsprocessen av ny rektor vid KI varför styrelsen drog tillbaka sitt förslag till regeringen. Frågan om rektorstjänsten gick då vidare till den andra slutkandidaten, Eva Wiberg , prorektor vid Lunds universitet, som tackade ja till tjänsten.

Den nya rektorn kan sannolikt tillträda till sommaren. Ottersens förordnande som rektor vid Oslo universitet går ut sommaren 2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078