23948sdkhjf

Uppförandekod i fokus på nordiskt möte

För sjunde året i rad har representanter för upphandlande myndigheter inom hälso- och sjukvården från Sverige, Norge, Danmark och Island träffats för att diskutera gemensamma frågor och lära av varandra. Här rapporterar Thomas Wedegren, SLL Upphandling och medlem i Landstingsnätverket för upphandling, från mötet.
I höstas träffades upphandlingschefer från de danska regionerna, de norska hälsoföretagen, hälso- och sjukvården på Island, Sveriges landsting samt regioner i Tromsö. Från Svensk sida deltog, som representanter för Landstingsnätverket för upphandling, LFU, undertecknad från Stockholms läns landsting och Peter Söderström, koncerninköp, Västra Götalandsregionen.

Syftet med träffarna har varit att lära av varandra, erfarenhetsutbyte i vid bemärkelse samt samverkan i stort och i smått. Vid årets möte diskuterades särskilt samarbete i en gemensam leverantörsmarknad och den vidare utvecklingen av nätverket. Vid mötet blev det väldigt tydligt hur lika de utmaningar vi står inför är trots att vi verkar i olika länder. En tydlig trend är införande av olika former av kategoribaserade arbetsätt där mycket finns att lära av varandra. En direkt effekt av mötet i denna del blev att representanter från de övriga länderna bjöds in till ett möte i Stockholm med det kategoriråd IT som verkar inom ramen för LFU.

Det arbete som vi i Sverige bedriver kring uppförandekoden för leverantörer diskuterades och rönte stor uppmärksamhet. Här finns sedan tidigare samverkan med Helse Sör-Öst i Norge. Förhoppningen är denna samverkan inom en nära framtid kan omfatta hela Norge via deras nybildade Sykehusinnkjøp och på sikt även de Danska regionerna.

En av programpunkterna v ar även en presentation med efterföljande diskussion kring ”Value based procurement” av Yves Verboven från MedTech Europe. Just här, kring utvärdering, synes olika länderna kommit olika långt och det känns som om vi i Sverige har kommit något längre i utvecklingen av absoluta modeller och användandet av fiktiva monitära avdrag, eller påslag, vid utvärderingar.

Läs mer på hållbarupphandling.se

Text: Thomas Wedegren, SLL Upphandling

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078