23948sdkhjf

EU-utskott vill ha regler för AI och robotar

EU-kommissionen bör snabba på arbetet med ett nytt regelverk för robotik och artificiell intelligens, då utecklingen redan sprungit ifrån det nuvarande. Det föreslog ledamöter från det juridiska utskottet i EU-kommissionen i veckan.
De nya speciella robot -reglerna ska överensstämma med de nya riskerna för olyckor och samhällets etiska normer som kommit i takt med att utvecklingen exploderat på marknaden.

– Ett växande antal områden i vårt dagliga liv påverkas i allt högre grad av robotteknik och annan ny teknologi. För att ta itu med denna verklighet och att se till att robotarna är och förblir i tjänst hos människor har vi ett trängande behov att skapa en stabil europeisk rättslig ram, sa Mady Delvaux , en av ledamöterna från utskottet till EU-kommissionen.

De nya reglerna behövs också för att fullt ut utnyttja den ekonomiska potentialen hos robotteknik och artificiell intelligens förutom att garantera en standardnivå av säkerhet och trygghet. Här måste EU ta initiativet, menade ledamöterna, så att de europeiska länderna inte tvingas att följa de regler som fastställts av det tillverkande landet.

Förslaget var att kommissionen skulle skapa en europeisk byrå för robotteknik och artificiell intelligens för att dela med sig avteknisk, etisk och regulatorisk expertis till medlemsländernas myndigheter. Även till exempel förarlösa bilar skulle ingå i den nya avdelningens ansvar. Förslaget lades fram i torsdags och informationen kommer från EU-kommissionens nyhetsbrev till journalister.

Om eller hur den nya tekniken ska behandlas juridiskt avgörs vid röstning i kommissionen i mitten av februari.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.281