23948sdkhjf

Ett ekosystem som jag vill ska gå sönder

Vi behöver bygga nytt för att utvecklas, skriver Okee Williams.

Vi befinner oss just nu i den mest spännande tid någonsin för denna sektor. Det går inte att missa att vi är i digitaliseringens tidevarv med transformation av industrier och sektorer, denna inkluderat. I en sektor där det i mångt och mycket råder oligopol och monopol kommer vi förhoppningsvis se en diversifiering och

uppluckring av befintliga strukturer men många nya värdeskapande aktörer. Vi börjar se en härlig och spännande ström av nya företag som vill utmana dessa strukturer och befintliga affärsmodeller.

Under flera år har diskussionen pågått och nu händer det. Push och pull-drivet kommer från alla håll; teknikutvecklare, beställare av vård, kliniker, politiker, styrning och ägande av vård, till och med vissa storbolag förstått värdet i denna omställning, Johnson&Johnson med sina JLabs och InnovationCenters, GE med inkubatorer som två av många exempel. JnJ arbetar med Karolinska Inst i ett samarbete kring innovationer och forskning. GE ska satsa på biologiska produkter i Uppsala.

Trots detta måste man som ett litet start-up eller ungt bolag i denna sektor fortsätta att vara naivt hoppfull. Man behöver kunna tänka godkännande och regulatoriska processer från start, förstå och ha koll på ersättningsnivåer och hälsoekonomi i olika regioner och länder, utöver att hantera den teknologisk utvecklingsrisk, management och finansiering. Även när man tillslut får koll på allt detta så stöter man säkerligen på hårt på motstånd från tjänstemän, sjukvården, storbolag och politiker. Så man kan undra många gånger vad som driver dessa entreprenörer och hur de orkar.

I ett ekosystem är alla beroende av varandra, aktörerna i detta ekosystem är beroende av varandra, men i detta system har aktörerna vitt skilda drivkrafter och förutsättningar.

Läkemedelsindustrin är en av de mest lönsamma industrierna i värden och de har miljarder av orsaker att behålla sin affärsmodell, medan sjukvården inte alls kan visa samma lönsamhet och har stora krav på omställning men där orsakerna för att inte förändras är oräkneliga. Att kliva in i detta system kräver mod, tålamod och stor tror på sina egna idéer.

Det är ett ekosystem som har varit väldigt stabilt och orörligt och vuxit fram under de senaste 50 åren, men nu börjar det hända saker, om än små. En förändring drivet av många faktorer där digitaliseringen och data är de absolut viktigaste. Start-up bolagen ser denna möjlighet och kan agera snabbare, mer direkt och utnyttja denna förändring. Samma gäller bolag som tidigare inte har varit så intresserad av sektorn, de kommer in i denna sektor utan tunga ryggsäckar.

En annan viktig drivkraft, som också har koppling till digitalisering och data, är ett större fokus på patientvärdet, och en än mer patientcentrerad vård. Som egentligen borde kallas personcentrerad, där vi börjar se på personens hela hälsa och behov och inte bara den enskilda behandlingen.

Om man som företag vänder sig direkt till personer eller patienterna så kan man få ett mycket snabbar genomslag, speciellt för tjänster och produkter där personerna är villiga att privat ta ansvar för att betala för det värde de ser att de får av tjänsten eller produkten. Det är dessa produkter och tjänster som idag kommer längst och har lättast att hitta finansiering.

Ett nytt ekosystem behövs byggas upp och utmana det befintliga. Vi ser en sådan rörelse och kraft. Vi ser idag otaliga initiativen, krönikor, böcker, artiklar, hubbar, möten, fiansieringslösningar och andra aktiviteters som försöker för och utmana det befintliga. Vi ser en sådan rörelse och kraft. Många intiativ och andra aktiviteters som berör detta. Ett ekosystem där personen/patienten/människan kommer högst upp och samtidigt är i centrum. Inte aktieägare och politiker, inte kliniker och beställare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094