23948sdkhjf

Det finns en dag för alla – men medtech firar med egen vecka

Det finns temadagar för allt . Långt fler än vad dagarna är på året. Väletablerade teman som världscancerdagen, diabetesdagen och barnkonventionsdagen får trängas med mindre välrenommerade som kanelbullens och falukorvens dag. Den krasst lagde konstaterar att det har gått inflation i dessa dagar.

Vår europeiska systerorganisation Medtech Europe valde istället att ta ut svängarna ordentligt och etablerade för två år sedan konceptet European Medtech Week. Varför en dag när man fylla en hel vecka!

Swedish Medtech hoppade på tåget och årets program blev väldigt lyckat. Tillsammans med Medtech4Health fyllde vi en hel vecka med intressanta seminarier och möten för att synliggöra medtech. Uppsala, Umeå och Göteborg imponerade genom att visa upp en rad spännande projekt. Gemensam nämnare var den så viktiga kopplingen mellan vård, industri och akademi. Kärnfrågor som vi som branschorganisation arbetat med under flera års tid och som vi ser är minst lika efterfrågade från aktörer inom vård och akademi.

Det som gjorde starkast intryck på mig var det engagemang som visades vid presentationerna. Oavsett om man pratade om hur man genom sin teknologi eller forskning kan ställa snabbare strokediagnos, förbättra precisionen vid strålning av tumörer i prostatan eller utveckla hjälpmedel för hörselskadade, så var det ingen tvekan om att man brann för det man gjorde. Det var tydligt även från åhörarna att det var frågor som engagerade.

Medtech Week arrangeras i mitten av juni. Nu när vi har lagt sommaren bakom oss och klivit in i höstens hektiska program är det lätt att glömma. Men i veckan möttes jag av ett glädjande mail från mina kollegor i Bryssel. De hade analyserat resultatet från veckan och konstaterade att hela 19 länder runt om i Europa deltagit i Medtech Week och tillsammans genomfört 115 olika aktiviteter. På toppen av det nådde vi över en miljon människor via sociala medier. Så visst har vi gjort skillnad!

Jag är därför inte krass när det kommer till temadagar – tvärtom så är det ett ypperligt tillfälle att få samla alla som, i vårt fall, brinner för medicinteknik. Det ger möjlighet att få utveckla den så viktiga kontaktytan mellan vård, akademi och industri. Det ger även möjlighet för beslutsfattare att få bättre kännedom om medicinteknikens roll och vad som behövs göras för att vi som patienter ska få tillgång till den fantastiska teknologi som tas fram. Tillsammans sätter vi medtech på kartan!

Nu laddar vi inför programmet 2017 och då blir det extra spännande. Sverige har fått förmånen att tjuvstarta veckan innan övriga Europa – så boka redan nu in 15 juni som blir starten för en spännande vecka.

Men innan dess tänker i alla fall jag ladda för kanelbullens dag!

Anna Lefevre Skjöldbrand, vd Swedish Medtech
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094