23948sdkhjf

App ökar följsamhet

Hjärtmedicin räddar liv, men det är en viktig detalj. De måste tas för att fungera. Nu visar studie att en app hjälper patienten att ta sin medicin på rätt sätt.
Den svenska Support-studien är en studie som finansierats av Astrazeneca, som har studerat patienter och deras följsamhet till medicinsk behandling efter hjärtinfarkt. Nu är den färdig och resultatet har publicerats i American Heart Journal. Studien visar att de patienter som fått läkemedlet Tikagrelor efter en hjärtinfarkt, blir bättre på att ta sin medicin med en app i telefonen. Appen hjälper också patienten att ta hälsosammare beslut i sin vardag.

– Följsamheten till den förebyggande behandlingen efter hjärtinfarkt är i flera studier så låg som 50 procent och när vi i svenska kvalitetsregister mäter i vilken utsträckning våra hjärtinfarktpatienter uppnår målen för den förebyggande är det endast 16 procent. Vi har stora utmaningar i att förbättra detta. I studien fick patienterna en unik möjlighet att vara mer aktiva i sin förebyggande behandling, säger Christoph Varenhorst , vid Akademiska sjukhuset och Uppsala Clinical Research Center, i ett pressmeddelande.

I Support-studien randomiserades 174 patienter från 15 svenska sjukhus till antingen ett interaktivt patientverktyg i form av en mobiltelefonapp, eller en enbart en elektronisk följsamhetsdagbok. Patienterna var i genomsnitt 58 år och 85 procent var män. Vid studiestart hade 13 procent av patienterna diabetes och 21 procent var rökare. Det är första gången en följsamhetsstödjande och motiverande ”app” i tillägg till traditionell sekundärprevention studerats på detta vis, enligt pressmeddelandet.

Det primära effektmåttet var en kombination av missade läkemedelsdoser och behandlingsuppehåll (s.k. icke-följsamhetshändelser) registrerat i den elektroniska dagboken. Medelvärdet av antalet icke-följsamhetshändelser var signifikant lägre hos aktiva gruppen jämfört med kontrollgruppen (16.6 vs. 22.8 p=0.025) och följsamheten till ordinerad behandling var således signifikant högre i gruppen som använt appen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094