23948sdkhjf

Verktyg avslöjar hudcancer

En forskarstuderande på avdelningen för mikro- och nanosystem vid KTH, har tagit fram ett verktyg som ska kunna hjälpa till att lösa denna utmaning. Ett diagnosverktyg för hudcancer. – Att så tidigt som möjligt fastställa en hudcancerdiagnos och inleda en behandling är avgörande för undvika metastaser och därmed rädda patienters liv, säger uppfinnaren Fritzi Töpfer.
Idag behövs utbildade hudspecialister och laboratoriesvar för att kunna ställa diagnos på malignt melanom. Nu håller Fritzi Töpfer på att utveckla en utrustning som automatisk kan bedöma allvaret bakom hudförändringen.

– Målet för min forskning är att utveckla teknik som med hjälp av mikrovågor kan skilja godartade tumörer från elakartade, frisk hud från sjuk, säger Fritzi Töpfer.

Det vanliga idag för att ställa en diagnos är att använda ett dermatoskop , ett något mer avancerat förstoringsglas med en ljuskälla, eller bara läkarens visuella bedömning för att avgöra om en biopsi är nödvändig eller inte. En biopsi tas direkt från huden och skickas till lab för mikroskopi.

– Jag avser inte att med mitt forskningsresultat ersätta dermatologisten helt och hållet. Det handlar snarare om att tekniken kan användas av vem som helst och direkt sortera bort hudförändringar som inte är hudcancer. På det sättet kan stora mängder människor undersökas snabbt och billigt, vilket kapar kostnader, kortar vårdköer och avlastar sjukvården samt minskar människors lidande. Tanken är att endast de som är i behov av dermatologistens expertkunskaper skickas vidare till en, säger Fritzi Töpfer, i pressmeddelandet från högskolan.

Töpfers verktyget fungerar så att det placeras på huden med ett milt tryck. Sedan skickas mikrovågar in i huden, och en del av dessa vågor reflekteras och skickas tillbaka. De mikrovågar som kommer på retur analyseras sedan för ett få fram ett resultat.

– I labbet så placerar jag verktyget stegvis punkt för punkt på huden. I framtida kliniska sammanhanget ska verktyget användas svepande över hudförändringen. Mätningen ska då ske konstant, och man ska kunna analysera skillnaden mellan frisk och sjuk hud. En simpel punktmätning tar bara millisekunder, en mer svepande undersökning tar några sekunder och svaret - cancer eller ej - ges omgående, berättar Fritzi Töpfer.

Av alla former av cancer står malignt melanom och övrig hudcancer för den snabbaste ökningstakten enligt statistik från Socialstyrelsen. Den årliga ökningen enbart av malignt melanom ligger på 5,7 procent för kvinnor och 5,9 procent för män. Tidig diagnos är avgörande för behandlingsresultatet.

Nu återstår fler studier av Töpfers verktyg och kliniska tester för att justera utrustningen och bevisa nyttan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062