23948sdkhjf

Bekvämare undersökning hos gynekologen

Varmare, mer bekväm o ch mindre utlämnad är målet för patienten med den nya gyn- och urolog-stolen Kim.

– Gynstolen har sett likadan ut i 100 år. Det är dags att alla som behöver undersöka underlivet, kvinnor som män, får en bättre upplevelse som är patientvärdig och som värnar om den personliga integriteten, säger Gretel Edelstam , docent, överläkare och sektionschef gynekologi.

I den nya stolen kan patienten ha benen ihop tills undersökningen påbörjas, underlaget är ett tempurliknande material med inbyggd värme och benstöden är borttagna.

Greta Edelstam fick anslag från Vinnova för att utveckla en prototyp och nu fått ytterligare anslag för att tillsammans med företaget Oscar Instrument påbörja produktion och implementering av stolen på enheter som undersöker patienters underliv.

– Det finns redan i dag undersökningsstolar utan benstöd men det speciella med denna är att alla landsting ska ha råd att köpa in den. Om stolen i slutändan blir en aning dyrare än den gamla modellen är jag ändå övertygad om att det kommer att jämna ut sig i längden. Det går betydligt snabbare att undersöka en patient som är varm, avslappnad och förhållandevis bekväm i situationen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094