23948sdkhjf

Stark nystart för renodlade Elos Medtech

Elos bytte under våren namn till Elos Medtech för att understryka att bolaget nu är helt fokuserat på medtech. Här ger aktieanalytiker Björn Olander från Redeye sin syn på Elos som investering.

Bolaget grundades för 92 år sedan och har genom åren varit verksamt inom flera olika områden. För drygt 10 år sedan påbörjades en målmedveten resa mot ett renodlat medtechbolag. Den ena processen var att stärka positionen inom medtech som till en betydande del skett med hjälp av förvärv. Den andra processen var att avyttra annan verksamhet och den avslutades genom försäljningen av affärsområdet Mätteknik sommaren 2014.

Den som ledde den gradvisa

omstöpningen var bolagets vd Göran Brorsson som ledde bolaget under drygt 14 år. Den 1:a februari i år var tiden mogen att lämna över stafettpinnen till den nye vd:n Johannes Lind-Widestam. Han kom närmast från en position som vd på Assa OEM AB och har tidigare varit inköpsdirektör på Nobel Biocare som då som nu är en viktig kund till bolaget. Dessutom har han ansvarat för den svenska delen av Kitron som bland annat tillverkar instrument för exempelvis Cellavision.

Elos Medtech är främst specialiserat på tillverkning av metallprodukter som kan utgöra allt från tandimplantat, ortopediska plattor och skruvar som implanteras i kroppen till finmekaniska komponenter som används i medicintekniska produkter. Den största produktionsanläggningen ligger i Timmersdala utanför Skövde och det var den som gav koncernen namnet Elos och nu senast alltså även Elos Medtech. Det danska bolaget Pinol var också ett tidigt förvärv som hade det världsledande insulinbolaget Novo Nordisk som kund för sina insulinpennor. Det för övrigt också Novo Nordisks expansion till Kina som gjorde att Elos Medtech byggde en fabrik där för att på så sätt växa med kunden. Pinol har även danska hörapparatbolagen som kunder och de hör till de främsta i världen.

Förutom den metallbaserade tillverkningen har Mikroplast i Skara produktion med höga kvalitetskrav avseende bland annat dimensioner, hållfasthet eller optiska egenskaper. Ett viktigt område är diagnostik där det ställs höga krav även vid höga produktionsvolymer. Området utgör idag en mindre del av bolaget försäljning, men kapaciteten fördubblas för närvarande och vi förväntar oss en hög tillväxt med goda marginaler under de närmaste åren.

Redan när Johannes Lind-Widestam tillträdde som vd fanns förvärvet av det amerikanska bolaget Onyx Medical högt upp på agendan och affären slutfördes i april. Bolaget tillverkar främst ortopediska metallprodukter inom området trauma och extremiteter. Det är en av de ledande tillverkarna som sedan åtskilliga år har nära samarbeten med några av världens största bolag inom området.

Onyx är ett betydande förvärv och försäljning under 2014 var cirka 135 miljoner kronor. Om bolaget varit en del av Elos Medtech under hela första halvåret 2015 skulle det ha lyft försäljningen med nästan 40 procent. Förhoppningen är att bolaget ska utgöra en plattform för att växa ytterligare i Nordamerika, men vi utesluter inte heller att ytterligare förvärv kan bli aktuella längre fram.

Bolaget satsar även alltmer på att sälja egna produkter direkt till användarna inom vissa väl valda områden. Även om det fortfarande är en relativt liten del av verksamheten växte kategorin med cirka 50 procent under Q2 och blir därmed alltmer betydelsefull.

Nystarten som medtechbolag har s åledes tagit fart rejält med ny vd, ett stort förvärv i USA, expansion av produktionskapaciteten och målmedvetna satsningar på egna produkter. Vi räknar med att bolaget kommer leva upp till sina mål om att växa försäljningen med minst 10 procent och nå en EBIT-marginal som överstiger 13 procent.

Mer detaljer om Elos Medtech, våra senaste prognoser och vad vi anser om aktien finns på sajten redeye.se och där hittar ni även våra analyser.

Av Björn Olander, aktieanalytiker Redeye

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125