23948sdkhjf

Upphandlare fokuserade på vårdvärde

Mer hälsa för pengarna är temat för årets Upphandlingskonferens och flera av programinslagen handlade om hur produkter och tjänster inom vården ska värderas och ersättas.  – Tittar man inte på helheten, utan bara tar det billigaste, då kan det gå väldigt fel och bli väldigt dyrt, säger hjärtläkaren Per-Erik Gustafsson, från Gävleborgs län som höll en presentation distansmonitorering av olika hjärthjälpmedel.
Marie-Louise Selander , ordförande för Swedish Medtechs upphandlingskommitté, välkomnade årets deltagare i Upphandlingskonferensen med en mörk bild av framtiden. Hon visade en demografisk kurva som 2008 började svänga uppåt på antalet människor som ska försörjas, av ett minskat antal försörjare, och kurvan prognosticeras att fortsätta rakt uppåt.

– Fortsätter vi att göra som vi gör i dag kommer det bli väldigt svårt. Vi måste göra annorlunda. Dramatiskt. Hitta ny teknik, ändra vårt sätt att arbeta på och titta på totalekonomi, varnade Selander.

Landstingsnätverket för Upphandling ordförande Louise Strand , som också är inköpschef i Region Skåne, förtydligade ytterligare Selanders budskap med en invit till de deltagande leverantörerna i salen. Hon uttryckligen bad företagen om att komma med lösningar på dagens och framtidens vårdsituation.

– Jag har blivit dialognörd. Dialog , dialog och dialog, vi måste utveckla idéer tillsammans. Kom till mig, surprise me!

Därefter följde ett antal punkter i programmet med praktiska exempel och råd hur utkomsten för vården ska maximeras i relation till insatt kapital. Temat för årets konferens var Mer hälsa för pengarna och det levererades.

Johan Mesterton , från företaget Ivbar, berättade om Sveus, Nationell samverkan för värdebaserad ersättning och uppföljning i hälso- och sjukvården. I Sveus ingår landstingen Stockholm, Skåne, Östergötland, Jämtland Härjedalen, Dalarna, Västra Götaland och Uppsala. Målet för Sveus är att utveckla hälso- och sjukvårdens styrsystem genom att stimulera förbättrade hälsoutfall i förhållande till insatta resurser. Mesterton gav ett exempel från stroke-vården. De har inom ramen för ett forskningsprojekt jämfört data mellan olika vårdgivare justerat för patientsammansättning och har inte kunnat se någon tydlig relation mellan resursåtgång i form av vårdtid direkt efter stroken och aktivitetsförmåga för patienten efter tre månader.

– Om en vårdgivare vårdar sina patienter på sjukhus i 7-8 dygn mer ger det inte ett entydigt bättre hälsoutfall än om vårdgivarens patienter vårdas kortare. Detta är ett exempel på en analys som kan stimulera till en diskussion mellan vårdgivare om värdet av olika typer av resursinsatser, säger Mesterton.

Våra register och all den data vi redan har i Sverige, används alldeles för dåligt, menade sa Mesterton.

– Trots att vi är bäst i världen på att samla in data är de relativt fragmenterade och svåröverblickbara. Vi har unika kvalitetsregister och många andra ovärderliga register, men idag är våra register inte samlade vilket gör det svårt att få en heltäckande bild av kvalitet och kostnader i vården.

Att vårda en patient i hemmet ger i dag i många landsting ingen ersättning till den vårdande personalen, trots att kostnaderna för samhället och komplikationerna för patienten är betydligt mildare vid hemsjukvård. Mer om det pratade upphandlare Lisa Palo och hjärtspecialisten Per-Erik Gustafsson , från Gävleborg. De visade att mätutrustning, pacemaker och ICD:er som skickar signaler från en gsm-sändare i hemmet till sjukvården, både räddar liv och helt undviker vårdbehovet i många fall. Det är data som ska analyseras av läkare, men om patienterna stannar hemma, får vården inte betalt.

Under eftermiddagen ordnades workshops och flera specialinriktade seminarier. Nästa dag kom Hans Winberg från Leading Health Care, innovationslandstingsrådet Daniel Forslund och Anders Lönnberg , regeringens samordnare, på besök.

Upphandlingskonferensen anordnades av Swedish Medtech, Landstingsnätverket för Upphandling, Nätverket för materialkonsulenter i Sverige och Landstingsnätverket för Medicinsk Teknik och hölls i Sollentuna i Stockholm. Nästa Upphandlingskonferens kommer att hållas den 29-30 mars 2017.

Se bildspel på Swedish Medtechs hemsida
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069