23948sdkhjf

IVO kräver åtgärdsplan från Karolinska

Efter upprepade inspektioner kräver nu IVO besked av Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge angående situationen på Akutmottagningen.
Enligt information på hemsidan har Karolinska Universitetssjukhuset den 21 oktober 2015 tagit del av en begäran från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. De vill veta vad sjukhuset ska göra på lång och kort sikt avseende, patientflöde, kompetensförsörjning och övervakning av patienterna.

Bakgrunden till begäran är inspektion som gjordes i juli och september på akutmottagningen i Huddinge, då flera risker för patienterna upptäcktes.

Karolinska Universitetssjukhuset har sedan en tid haft problem med patienter som måste ligga kvar på akutmottagningarna för att plats saknas på avdelningarna. Sjukhusledningen "ser mycket allvarligt på frågan" och arbetar med att förbättra tillgången till vårdplatser och personal.

Här är personalens förslag på åtgärder:

Sjukhusets chefläkare gör flera gånger dagligen kontroll av platsläget och patientflödet på akutmottagningarna för att säkerställa patientsäkerheten.
Rutinerna kring utskrivning av färdigbehandlade patienter, samt av patienter som kan flyttas till annan vårdgivare har förtydligats för att snabba upp processen. Ansvariga läkare stämmer varje dag av vilka patienter som kan gå vidare i rehabiliteringen för att möjliggöra plats för nya patienter.
En särskild geriatrikkoordinator, med uppgift att se till att patienter, som är färdigbehandlade inom den avancerade vård som Karolinska erbjuder, snabbare kan få plats inom andra vårdformer.
Så mycket som möjligt av kirurgiska ingrepp ska utföras som dagkirurgi, det vill säga inom öppenvården, utan inläggning i slutenvården.
Behandlande läkare ska bedöma om vissa patienters planerade behandling kan skjutas upp tillfälligt, så att mer av sjukhustes resurser i nuläget kan satsas på de patienter som har ett akut vårdbehov.

Sjukhuset meddelar nu att ytterligare 35 vårdplatser ordnats och ytterligare cirka 25 bedöms kunna öppnas fram till årsskiftet. "Då patienttrycket varit mycket högt på Karolinska ser sjukhuset över ytterligare åtgärder för att lösa situationen för våra patienter", skriver de på sin hemsida.

Den 23 november 2015, ska Karolinska Universitetssjukhuset kommit in med ett svar till IVO.

Under våren 2016 öppnar Nya Karolinska Solna. Vad som ska hända med det gamla sjukhuset på lång sikt har inte fattats beslut om.

Bilden kommer från Vårdförbundets hemsida som försöker stödja sina medlemmar att möta arga och ibland hotfulla patienter och anhöriga som får vänta mycket lång tid på akuten Karolinska Huddinge. (Foto: Elisabeth Edén)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.266