23948sdkhjf

Svag tillväxt visar EY-rapport

En svag tillväxt, färre men större förvärv och rekordmånga börsnoteringar är några av fynden i konsultbolaget EY:s årliga sammanställning av medtechbranschen.
EY:s årliga rapport Pulse of the industry är en sammanställning av händelserna på den europeiska och amerikanska medtechmarknaden under det gångna året. I det här fallet, mellan 1 juli 2014-31 juni 2015, uppvisar branschen en låg tillväxt för andra året i rad, något som bland annat förklaras med svårigheterna med att få in nya produkter i vården.

– Medtechbranschen, liksom läkemedelsbranschen, har inte varit immun mot de ökade kraven att nya produkter måste skapa värden i sjukvården jämfört med befintliga produkter. De behöver helt enkelt bli ännu bättre på att få fram och påvisa hur deras innovationer är bättre alternativ mot existerande produkter säger Staffan Folin , partner och nordisk chef Life Sciences på EY.

– Jämfört med nya läkemedel tar marknadsbearbetningen av nya medtechprodukter normalt sett längre tid med en trögrörligare kundgrupp och det ställer ytterligare krav på att visa mervärde hos nya produkter, tillägger han.

Trögheten med att få ut nya produkter till kunderna har minskat tillväxthastigheten i bolagens omsättning, som steg totalt två procent på medtechmarknaden under perioden 1 juli 2014-31 juni 2015 och landade på totalt 341,8 miljarder dollar, motsvarande 2 843 miljarder kronor. För att få fart på tillväxten har bolagen under en tid satsat på förvärv men Staffan Folin berättar att köpen ofta inte leder till en direkt tillväxt. Istället har de synergistiska effekter, bland annat på kostnadssidan men även när det gäller intäkter.

– Det kan till exempel röra sig om synergier i administration, produktion och försäljning som drar ner på utgifterna, säger han.

EY:s sammanställning visar dock att även om ett flertal köp har ägt rum under det gångna året så är antalet förvärv lägre än tidigare år. Däremot har affärerna generellt sett blivit större. Det visar en översikt av de lite mindre köpen, på en summa under tio miljarder dollar, som är mer representativa för branschen i stort än vad megaaffärerna är.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093