23948sdkhjf

Silviahemmet ger kunskap om demens - och glädje

Silviahemmet är en stiftelse med flera uppdrag som startades på initiativ av drottning Silvia 1996. Stiftelsen driver vård i ett hem på Drottningholm för demenssjuka med mottot att alla ska ”trivas och ha roligt”.

Därtill har stiftelsen i uppdrag att öka kunskapen hos sjukvårdspersonal. Vid Sophiahemmet har de hittills utbildats 550 undersköterskor, som har fått titeln Silviasister, och 170 sjuksköterskor med titeln Silvianurse.

Demenssjukdomar handlar inte längre bara om vård, fokus på diagnosmetoder och behandling har ökat. I samarbete med Karolinska Institutet erbjuds i år kursen för läkare i demensspecialitet för 25 elever.

Nu firas 20-års jubileet för stiftelsen.

Drottning Silvia engagerar sig för forskningen om demenssjukdomarna och vill öka livskvaliteten för de sjuka. Här talar hon på Dementia X Forum.

Drottning Silvias mamma Alice Sommerlath bodde på slottet på Drottningholm innan hon stilla somnade in 1997 efter en lång tids sjukdom med Alzheimer.

________________________________

FAKTA: Demenssjukdomar allt vanligare

Demens är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar som drabbar hjärnan och som generellt bland annat ger minnesnedsättning. I 60 procent av fallen orsakas symtomen av Alzheimerdemens.
Över 44 miljoner människor världen över är drabbade av demenssjukdom och siffran förväntas att fördubblas till år 2030. Bara i Sverige lider cirka 160 000 människor av någon form av demenssjukdom.
Hög kostnad. Den genomsnittliga årskostnaden för sjukdomen beräknas idag till 604 miljarder dollar och siffran stiger varje dag. Demenssjukdomarna är en global och hastigt växande utmaning som orsakar mycket lidande och gör ett stort finansiellt avtryck.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078