23948sdkhjf

Fokusera tekniken på patienten

När landstingen ger sig ut på jakt efter bättre IT-system borde fokus ligga på att ge personalen verktyg som lättar den administrativa bördan och som underlättar för patienter att interagera med vården. När sjukvården blir allt mer uppkopplad skapas enorma utvecklingsmöjligheter för patienter och personal. Ny teknik kan dessutom driva på utvecklingen av en uppkopplad förebyggande vård.

Men både regulatoriska och infrastrukturmässiga utmaningar hindrar idag utvecklingen mot en uppkopplad sjukvård, något som svårigheterna att skapa ett nationellt system för personliga e-hälsokonton är en påminnelse om. Därför utgör upphandlingarna ett lämpligt tillfälle att se över hur befintlig lagstiftning kan modifieras för att både tillåta användandet av innovativ teknik och värna den personliga integriteten. Förbättrade möjligheter till informationsdelning mellan sjukvårdens olika IT-system skulle utgöra ett viktigt första steg.

Den andra viktiga förutsättningen är att förenkla sjukvårdens underliggande IT-infrastruktur så att IT-system och lösningar ovanpå kan hämta patientinformation från olika håll. Detta skulle möjliggöra en bättre kommunikation mellan patienter och vårdpersonal. Exempelvis genom bättre kösystem och sammankopplade journalhanteringssystem. Reformambitionerna borde sträcka sig längre än så.

I Indien har IT-tjänsteföretaget Cognizant lanserat ett ambitiöst projekt för sjukvården tillsammans med Narayana Health som ger läkare tillgång till realtidsinformation om patienter via surfplattor. Med hjälp av sensorer placerade på patienterna och lösningar som sammankopplar utrustningen i livsuppehållande system har sjukvårdspersonalen möjlighet att fjärrmonitorera patienternas vitala tecken. De kan då automatiskt varnas om små förändringar som kan vara tidiga tecken på ett försämrat hälsotillstånd.

Sensortekniken kan ge läkare helt nya sorters insikter. Ett exempel är tablettformade mikrokameror som patienten sväljer och som genom att skicka tusentals bilder från insidan av tarmsystemet hjälper läkaren att fastställa och lokalisera sjukdomsorsaken.

Blodtryck- och glukosmätare, bärbara sensorer och mobiler kan användas för att samla in en mängd olika personliga hälsodata. En patient som uppmuntras att mäta sina vitala värden motiveras samtidigt att bli mer delaktiga i sin egen behandlingsplan. Detta leder till minskade sjukvårdskostnader i form av färre återinläggningar och mindre antal patienter som inte följer sin medicineringsplan.

Med patientens medgivande skulle personlig hälsodata kunna finnas tillgänglig för sjukvårdpersonalen och användas som ytterligare underlag till diagnostisering och personanpassade råd för tillfriskning och friskvård.

Projekten att framtidssäkra landstingens IT-system är ett ypperligt tillfälle att se över hur Personuppgiftslagen kan uppdateras. För att värna patienternas rättighet till personlig integritet och tillåta en strategi som möjliggör den uppkopplade sjukvården.

Bild: Patricia Birch, chef för Cognizants Global Healthcare & Life Sciences Practice

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094