23948sdkhjf

Fartgupp som diagnostik - årets Ig Nobel-pris

Den medicinska effekten av kyssar och diagnostik med hjälp av fartgupp är två av de forskningsämnen som tilldelades årets Ig Nobel-pris.
I förra veckan delades Ig Nobel-priset ut för 25:e året i rad. Där får forskare från olika inriktningar uppmärksamhet för ”osannolik” forskning, som kan verka onödig och konstig. Syftet är att ”få folk att skratta och sedan tänka”.

Årets pris i kategorin medicin delades ut till två olika forskargrupper för sina studier av de medicinska effekterna av intensivt kyssande och andra ”intima aktiviteter”. Bland annat har forskarna kartlagt kyssars effekt på allergiska symptom. Pristagare var forskarna Hajime Kimata, Jaroslava Durdiaková, Peter Celec, Natália Kamodyová, Tatiana Sedláčková, Gabriela Repiská, Barbara Sviežená och Gabriel Minárik.

Priset i diagnostik tilldelades Diallah Karim, Anthony Harnden, Nigel D’Souza, Andrew Huang, Abdel Kader Allouni, Helen Ashdown, Richard J. Stevens och Simon Kreckler för upptäckten att akut inflammation i blindtarmen, appendicit, kan diagnosticeras genom en uppskattning av smärtan hos en patient när man kör över fartgupp.

Priset i fysiologi och entomologi delades av forskarna Justin Schmidt och Michael L. Smith som har kartlagt smärtan efter insektssting. I en studie lät Michael L. Smith sig stickas av honungsbin på olika delar av kroppen för att se var smärtan var starkast. Resultaten visade att de känsligaste delarna av kroppen var näsborrarna, penisskaft och överläpp.

Även priset i fysik hade medicinsk anknytning. Det gick till forskarna Patricia Yang, David Hu, Jonathan Pham och Jerome Choo som visade att tiden för däggdjur att tömma blåsan inte beror på kroppsstorleken utan alltid ligger på cirka 21 sekunder, plus/minus 13 sekunder.

Ytterligare priser delades ut i kategorierna kemi, biologi, matematik, ekonomi, management, litteratur. Prisutdelningen ägde rum i Sanders Theatre i Harvard University, England.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078