23948sdkhjf

Frankrike först med att använda ny strålteknik

Det är Universitetssjukhuset La Timone som är först i världen med använda den nya Gamma Knife-tekniken på patient.


Kontinuerlig doskontroll och rörelsehantering är några av nyheterna ska öka patientsäkerheten, precisionen och ge större effekt på det område som ska strålas. Den nya strålutrustningen Leksell Gamma Knife Icon har nu tagits i bruk på universitetssjukhuset La Timone i Frankrike, enligt ett pressmeddelande från Elekta.

Den första patienten som behandlades nu i augusti var en 71-årig kvinna med hjärnmetastas. Behandlingen skedde vid ett tillfälle och läkarna använde sig av rörelsehantering och visualiseringsfunktioner för fixering av huvudet med mask, istället för den traditionella metoden med en stereotaktisk ram.

Under de följande dagarna använde läkarna samma metod vid behandlingen av ytterligare tre patienter med metastaser. Den 17 augusti, passerade sjukhuset ännu en milstolpe när den första patienten behandlades under flera sessioner (hypofraktionering) utan ram; denna gång för en godartad tumör.

– Denna 77-åriga kvinna hade en meningiom i sinus cavernosus, bihåletumör, som låg för nära synnerven och synnervskorsningen för att kunna behandlas med en enda hög dos. Den dos som krävdes för behandlingen var för hög för de omkringliggande känsliga strukturerna. Hon fick därför istället genomgå en hypofraktionerad behandling, där hennes behandling delades upp på fem sessioner under lika många dagar, vilket minskade riskerna för skador på synbanan, säger professor Jean Régis , läkare, neurokirurg och ansvarig för gammaknivsprogrammet på universitetssjukhuset La Timone i Marseilles. Sjukhuset påbörjade redan i mitten av juli i år traditionella rambaserade strålkirurgibehandlingar med Leksell Gamma Knife Icon.


Vid strålkirurgi med Icon utan användning
av ram är det avgörande att patientens rörelser både kan hanteras och återges med precision under hypofraktionerade behandlingar.

Den nya Leksell Gamma Knife Icon klarar båda dessa krav. Icon tillhandahåller ett integrerat arbetsflöde med CBCT, Cone Beam, vilket gör det möjligt för läkarna att kontrollera patientens position gentemot bilderna från behandlingsplaneringen. Efter att en termoplastisk mask har skräddarsytts efter patientens huvud, genomförs en inledande skanning med CBCT för att erhålla en referensbild. Denna referensbild används sedan tillsammans med en magnetresonansavbildning , MRI, när läkaren tar fram behandlingsplanen. Patienten placeras därefter på behandlingsbordet med masken på.

– Eftersom patienten aldrig befinner sig i exakt samma position som på de första bilderna, kan man behöva göra en ny CBCT-skanning. På några sekunder anpassar mjukvaran (GammaPlan®) automatiskt planen i enlighet med den nya positionen för patientens huvud. Dosdistributionen både före och efter den automatiserade omberäkningen visas. Det gör det möjligt för läkaren att identifiera möjliga avvikelser mellan den ursprungliga planen och den omberäknade planen. Det är viktigt att upprepa att det är planen som korrigeras, och inte patientens faktiska position. Hittills har skillnaderna, före och efter anpassningar utifrån patientens senaste position varit så pass kliniskt obetydliga för planen att vi inte har behövt förkasta någon av de anpassade planerna, säger Jean Régis.

Under behandlingen hanteras patientens rörelser via ett högupplöst rörelsehanteringssystem, som övervakar positionen för patientens huvud via infraröd spårning av markörer.

– Om patienten hostar till eller rör på huvudet och denna rörelse överskrider ett givet tröskelvärde, stoppas strålningen automatiskt. Det är en avgörande funktion för att garantera patientens säkerhet under en behandling utan ram. Möjligheten att kunna anpassa interfraktionen, en automatisk anpassning av planeringen utifrån patientens position, är en ny och intressant funktion hos Icon, säger Jean Régis.

Under augusti har ytterligare ett trettiotal patienter behandlats och det kommer att bli fler som behandlas med gammaknivskirurgi utan ram bedömer läkarna på La Timone.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079